Alkohol je ena od tistih univerzalnih snovi, ki dopolnjujejo svet. Kulture po vsem svetu imajo različne zahteve, ko govorimo o nakupu kakšnega posebnega zvarka. Tudi cene teh pijač so poglavje zase. Gibljejo se od 1 dolarja, kolikor znaša vrček piva v vašem najljubšem baru, do 1 milijona dolarjev za steklenico žgane pijače. Bi odšteli toliko? Cene niso izmišljene, nekatere alkoholne pijače si lahko privoščijo le resnično najbogatejši. To so najdražje alkoholne pijače na svetu.

Najdražje alkoholne pijače na svetu:

10. Koktajl Winston, okoli 12.970 evrov za kozarec

To je pijača, za katero gredo vse zahvale nadarjenemu avstralskemu natakarju, ki je postal znan prav zaradi mešanice Winston. In kaj je tisto, kar jo uvršča med najbolj cenjene pijače? Pripravljena je iz konjaka Croizet, katerega merico ocenjujejo na okoli 6.200 evrov, pomarančnega likerja Marnier Quintessence, zeliščnega likerja Chartreuse Vieillissement Exceptionnellement Prolonge in brizga grenkega likerja Angostura. Koktajl je dobil ime po nekdanjem predsedniku vlade Winstonu Churchillu. Zanimivo, kaj?

Koktajl Winston

Koktajl Winston

9. Château d’Yquem, letnik 1811, okoli 130.000 evrov

Vse do leta 2011 je Château d’Yquem iz leta 1811 veljal za najdražjo steklenico belega vina na svetu. Prodali naj bi ga srečnemu lastniku Christianu Vannequeju za okoli 130.000 evrov. Vino je šlo skozi stroga preverjanja pristnosti. Gre za eno od najredkejših belih vin na trgu, ki ima izjemno vzdržljivost, kar ga tudi uvršča med edinstvene vrste. Slednje je posledica visoke koncentracije sladkorja in kislosti grozdja.

1811 Château d'Yquem

1811 Château d’Yquem

8. Diamond Jubilee, Johnnie Walker, okoli 165.000 evrov

Poseben viski, ki mu oznaka “kraljevi” več kot odlično pristaja. Diamond Jubilee so izdelali snovalci pijače Johnnie Walker, vključno z mojstrom Johnom Beveridgeem, v počastitev 60. obletnice kraljice Elizabete. Kompleksnost okusov alkoholne pijače je resnično spektakularna. Govorimo o popolni alkoholni mešanici. Ga želite poskusiti? Pohitite, na svetu je samo 60 steklenic.

Diamond Jubilee, Johnnie Walker

Diamond Jubilee, Johnnie Walker

7. Jubilejni Black Pearl Louis XIII, Remy Martin, okoli 165.000 evrov

Posebnost – tako po okusu kot tudi po videzu! Končni rezultat jubilejne edicije Remy Martina je presegel vsa pričakovanja izdelovalcev. Prefinjen, a hkrati energičen “sadni” okus očara prav vsakega ljubitelja konjaka.

PREBERITE ŠE:  Najdražje jedi na svetu – kje jih lahko najdemo?

Jubilejna edicija Remy Martin Black Pearl Louis XIII

Jubilejna edicija Remy Martin Black Pearl Louis XIII

6. Ampula Penfolds, okoli 170.000 evrov

Na tem mestu lahko upravičeno govorimo o umetniškem delu. Zakaj? Ker so izdelek s skupnimi močmi zasnovali oblikovalec Henrik Forster, pohištveni mojster Andrew Bartlett, oblikovalec stekla Nick Mount in znanstvenik Ray Leake. Edinstvena oblika hrani svetovno znani  Cabernet Sauvignon Kalimna Block 42, letnik 2004. Lesena škatla in stekleno ohišje podaljšujeta rok uporabe vina. Ko ampulo enkrat odprete, je ne morete več  zapreti.

Ampula Penfolds

Ampula Penfolds

5. Bombay Sapphire Revelation, okoli 200.000 evrov

Džin Bombay Sapphire je osnovan na podlagi angleškega recepta, ki ga je daljnega leta 1761 sestavil Thomas Dakin, strokovnjak za destilate. Pijača s svojo prosojno modro steklenico ter kompleksnim in hkrati prefinjenim žganjem spremeni način človekovega razmišljanja o džinu. Izdelan je iz 100-odstotnega žitnega žganja in z vbrizgavanjem nežnih arom desetih enkratno kombiniranih zelišč. Ima osvežujoče lahek okus.

Bombay Sapphire Revelation

Bombay Sapphire Revelation

4. Tribute to Honour, Royal Salute, okoli 200.000–215.000 evrov

Ta redka mešanica ponudbe Royal Salute, ki jo v glavnem sestavljajo viskiji, stari najmanj 45 let, tvori eno od najredkejših in najdražjih pijač, ki jih ponuja svet. Gre za nesporno bogat okus. Steklenica, v kateri je pijača, se baha s 413 belimi in črnimi diamanti ter 22-karatnimi dragimi kamni. Mamljivo, kajne?

Tribute to Honour, Royal Salute

Tribute to Honour, Royal Salute

3. Dalmore 62, okoli 200.000–215.000 evrov

To je izjemno redek škotski viski. Pomislite, obstaja zgolj 12 steklenic. No, ampak okoli 200.000 evrov za eno se zdi vendarle nekoliko preveč. Se strinjate? Vsekakor pa je to absolutno izredna pijača. Steklenica je ročno pihana in vsebuje 12-točkovno platinasto jelenovo glavo.

Dalmore 62

Dalmore 62

2. Armand de Brignac Midas, okoli 215.000 evrov

Predstavljajte si 45 kilogramov težko steklenico s 30 litri šampanjca Armand de Brignac Midas, za katero bi odšteli okoli 215.000 evrov. Pravzaprav je to šampanjec čudovito kompleksnega in polnega telesa. Njegova cvetica je hkrati sveža in živahna. Njegov razkošen in dinamičen sadni značaj je popolno združen z rahlim okusom po svežem pecivu. Njegova tekstura je kremasta. Je izvrsten in enkraten primer prestižnega šampanjca.

Armand de Brignac Midas

Armand de Brignac Midas

1. Vodka Diva, okoli 1 milijon evrov

Vodka, ki se imenuje Diva, prihaja s Škotske. Na zunaj je videti kot nekakšna steklenička parfuma, okrašena je namreč z diamanti. Sama pijača pa je trikrat destilirana in precejena s prahom iz diamantov in drugih dragih kamnov.

Vodka Diva

Vodka Diva