Ljudje se sprašujemo, kaj je ključ za uspešno in srečno zvezo. Znanost je našla odgovor ‒ žgana pijača. Čeprav alkohol do zdaj ni bil prepoznan kot rešitev, temveč velik problem, so tokrat raziskovalci ugotavljali njegove pozitivne učinke na zvezo.

Pari, ki se ga skupaj napijejo, ostanejo skupaj in so v zvezi tudi bolj srečni. Tako je razkrila študija, objavljena v publikaciji The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series, iz katere lahko razberemo, da imajo pari, ki družno uživajo alkohol, manj partnerskih težav. Še posebej se je to izrazilo pri ženskah oziroma ženah, ki so v zakonu precej srečnejše v primerjavi z ženskami, ki si ”pivskih uric” s fantom oziroma možem niso pogosto delile.

Tudi vi nazdravljate ugotovitvi študije?

Tudi vi nazdravljate ugotovitvi študije?

Partnerji, stari prek 50 let, imajo zahvaljujoč alkoholu boljši zakon in to ne glede na to, ali sta se ga skupaj napila ali sta skupaj abstinirala. Pari, kjer se ga je običajno napil le eden, drugi pa je ostal trezen, so poročali o manj srečnem zakonu, posebej žene.

Se ga tudi vidva skupaj napijeta?

Se ga tudi vidva skupaj napijeta?

V raziskavi je sodelovalo 4864 poročenih parov in 2767 parov, ki so v povprečju skupaj že 33 let. Dve tretjini od teh so bili poročeni zgolj enkrat. V sklopu študije so bili sodelujoči med drugim vprašani, kolikokrat tedensko so pili oziroma pijejo alkohol in kako zelo se ga ”nacedijo”.

Rezultati so presenetili tudi strokovnjake – znanstvenica Kira Birditt tako pravi, da ključ do srečnega in uspešnega zakona oziroma zveze ni toliko v alkoholu kot dejstvu, da pari skupaj preživljajo prosti čas.