Seveda, ne učimo se le v šoli. In šola tudi ni edina, ki skrbi za razvoj našega intelekta. Tukaj je družina, so prijatelji, so ulice, so hobiji in konec koncev je tu tudi splet. Predstavljamo dvanajst YouTube kanalov, ki nas bodo dejansko naredili (še) pametnejše!

1. Nerdwriter

Gre za hitri tečaj filozofije umetnosti; z videoeseji gojijo naš svetovni nazor skozi umetnost, ki jo ustvarjamo in opazujemo. Če želimo biti nekoliko bolj izobraženi o slikah in filmih, je to odličen kraj za začetek.

2. The King of Random

Tukaj se lahko naučimo, kako narediti vse od lego gumijastih bombonov do mikrosamostrela. Ti eksperimentni, naključni videoprojekti za konec tedna, nam bodo pokazali odlične in okusne, čeprav včasih tudi tvegane trike.

3. Sexplanations

Na tem YouTube kanalu so nam na voljo pomembna dejstva o spolnem vedenju, zdravju in kulturi. Prava zdravnica nam bo pomagala, da se izvemo vse, kar smo želeli vedeti o spolnosti in ni zajeto v šolsko uro o spolni vzgoji.

4. In a Nutshell

Gre za hiter in zabaven povzetek o fizičnih in socialnih gradnikih življenja. Kanal poskuša razložiti naš obstoj v šestih minutah ali manj. Videoposnetki so čudovito animirani in obravnavajo teme, kot so evolucija, vesolje in globalna energija.

5. Every Frame a Painting

Tukaj se bomo naučili kritizirati in oceniti film kot profesionalci. Tony Zhou je odličen urednik z občutkom za film. Slike in zvok filma popelje tako daleč, da razkrije teme in tehnike filmov, ki smo jih videli že stokrat, ali pa se osredotoči na manj znan umetniški film, ki si ga definitivno moramo ogledati.

6. Scam School

Gre za lahko sledljive čarovniške trike in norčije, ki bodo navdušile vsakogar. Nagrajen čarovnik Brian Bushwood nam pokaže svoje najboljše barske trike, slabosti, norčije in prevare. To niso triki naših dedkov, in če bomo dobro sledili, morda ne bomo nikoli več plačali pijače v baru.

7. Extra Credits

YouTube kanal se posveča igračarjem in igram – vse od njihovega razvoja in oblikovanja do zgodovine in družbenega vpliva. Če imamo radi videoigre ali pa nas samo zanima, kako so narejene, je to kanal za nas.

8. Laura in the Kitchen

Naučili se bomo kuhati po odličnih in okusnih italijanskih receptih ter uživali v sladicah. Ne glede na to, ali smo popolnoma amaterski kuharji ali pa že prav spretno vrtimo kuhalnico – Laura ima za nas nekaj super receptov, ki jih lahko prilagodimo vsaki kuhinji. Njenim korakom je preprosto slediti, več nasvetov pa lahko dobimo na njeni spletni strani.

9. MinutePhysics

Seveda, učili se bomo o fiziki, ampak o stvareh, ki nas resnično zanimajo. Ta kanal je trdno prepričan, da “če stvari ne moremo razložiti preprosto, jih ne razumemo dovolj dobro”. Ljudem, ki stojijo za tem kanalom, je dejansko uspelo spraviti pol semestra našega profesorja fizike v le nekaj poučnih minut.

10. Mental Floss

Tukaj nam ponujajo odgovore na velika vprašanja in naključna dejstva, ki so nam trn v peti že vse življenje. Naključna, zanimiva in pogosto presenetljiva zbirka znanja, ki bo zasvojila vsakega ljubitelja razgledanosti.

11. Growing Your Greens

Naučili se bomo vse, kar je treba vedeti za naš prvi vrt in za to, da naše rastline uspevajo. Vrtnarjenje je lahko “kul”, in ta kanal to dokazuje. Skrbijo namreč, da bo naše delo tako trajnostno kot učinkovito, hkrati pa ga je možno opravljati v skoraj vsakem okolju.

12. Yoga with Adriene

Za jogo morda mislimo, da je pretežka, nas hitro zmede in tudi prestraši. Ta kanal nam dovoljuje, da jo izvedemo po svoje, v svojem tempu in tako, kot je dobro za nas. Adriene nam jo prinaša kar v udobje doma.

Drugi YouTubovi kanali, ki so enako dobri ali pa še boljši kot šola: Crash Course(zabavne učne ure iz srednje šole), Numberphile (kako matematika pripomore k večji učinkovitosti na kateremkoli področju), Fitness Blender (hitre in učinkovite vaje za vsako stopnjo in brez dodatne opreme za fitnes), You Deserve a Drink (mešanje koktajlov, ki jih navdihuje trenutna pop kultura), Woodworking with Steve Ramsey (osnovne tehnike dela z lesom in njihova uporaba).