Motivacijo za rekreacijo je veliko težje najti v teh mrzlih in sivih dneh, drži. In medtem, ko se naši delovniki zaradi krajših dni ter daljših noči končajo že skoraj v popolni temi, bolj pogosto vržemo puško v koruzo. Da ne bo zimska rekreacija potekala le v zatohlih telovadnicah, smo v članku predstavili vse prednosti zimske vadbe na prostem, kot bonus pa smo sestavili še playlisto za rekreacijo, ki nas bo dodobra ogrela.

Skrbi, da se bomo zaradi potenja v mrzlih mesecih prehladili, so odveč. Če si oblečemo dovolj slojev, bodo tkanine ohranile telo pri zdravi telesni temperaturi. Spolzka tla lahko vodijo do poškodb, a če to odštejemo, ima zimska rekreacija na prostem več koristi, kot pa jih dosežemo z vadbo drugje.

1. Pokurili bomo več kalorij.

Ker telo težje regulira temperaturo med različnimi elementi, bomo pokurili nekaj kalorij več.

2. Okrepili bomo svoje srce.

Hladno vreme prisili srce, da dela močneje ter tako kri še hitreje potuje po celem telesu. Vadba na prostem pozimi tako pripravi telo za nadaljnjo in napornejšo vadbo.

3. Spili bomo več vode.

Pitje vode pred, med in po vadbi na prostem pozimi bo pri vadbi pomagalo ohranjati maksimalno učinkovitost, varovalo telo pred poškodbami ter ga ohranilo toplega od začetka do konca vadbe.

4. Strpnejši bomo do mraza.

Čeprav zna biti vadba na hladu sprva boleča, se bomo hitro navadili. Pomembno je, da prilagodimo naša pričakovanja h klimi, saj bomo s tem dosegli največjo možno uspešnost.

5. Spomnili se bomo kako pomembno je ogrevanje pred vadbo ter ohlajanje po njej.

Pravilno ogrevanje in ohlajanje je ključnega pomena za ohranjanje telesa v top formi, še bolj pomembno pa je, ko je zunaj mrzlo. Ogrevanje bo tako poskrbelo, da se naše telo ogreje ter zmanjšalo nepotrebno tesnost zaradi hladnega zraka.

6. Dobili bomo odmerek vitamina D.

Sonce je enako nevarno tako poleti, kot pozimi. A je veliko bolj pomembno, da ga vsaj za trenutek ujamemo, saj je količina naravne dnevne svetlobe v zimskih mesecih omejena. Ne pozabimo na zaščito pred soncem tudi pozimi.

7. Počutili se bomo srečnejši ter bolj polni energije.

Vadba v hladu spodbudi posameznikovo razpoloženje. Ker telo težje ostane toplo, se količina endorfinov poveča, kar nas pusti z močnejšim občutkom sreče in lahkotnosti.

Kot bonus

smo sestavili playlisto, ki nam bo prinesla dobre pol ure vadbe ter nam pomagala, da se bomo dodobra ogreli in na mraz enostavno pozabili.

1. MGMT, Kids

2. Daniel Wilson, Killed Ya

3. Little Dragon, Ritual Union

4. The White Stripes, The Hardest Button To Button

5. Yeah Yeah Yeahs, Heads Will Roll

6. Django Django, Default

7. STRFKR, Girls Just Wanna Have Fun

8. The Killers, Mr. Brightside

9. N’Toko, Ex Shanti Future Shanti

10. Disclosure ft. AlunaGeorge, White Noise