Občutek, ko se končno zmenite z lenimi demoni, da se boste spravili v red, je naprecenljiv. Vzhičenje se pogosto spremeni v žalost, ko ugotovite, da nimate pojma, kaj boste počeli s svojim telesom. Če se odpravite v fitnes, gledate v naprave, one gledajo v vas. Da ne bo res tako, si preberite, kaj je bolje za vas – kardio ali vadba z utežmi.

Hiter življenjski tempo se odraža na naši fizični pripravljenosti. Po prihodu iz službe si verjetno raje odpočijete kot dodatno obremenjujete z vadbo. Trenerji takšnemu vedenje pravijo LENOBA, ker naj bi ljudje iskali izgovore.

Vsak med nami ima na voljo 24 ur časa. In kaj predstavlja ena ura v teh 24 urah? Trenerji pravijo nič, ker je že 20-minutna vadba zadostna, da izboljšate svoje psihofizično zdravje. Torej, kaj je vaš izgovor? Začnite že danes! Kakšen trening boste izbrali, je seveda odvisno od tega, kaj želite doseči.

Kardio ali vadba z utežmi – kaj je bolje zate?

Kardio trening, vadba z utežmi ali oboje?

Nekateri trenerji svetujejo, da ne mešate obojega, kar pomeni, da je najbolje, da se določene dni v tednu posvetite treningu z utežmi, druge dni pa kardio vadbi.

Obstaja pa tudi tista veja, ki zagovarja idejo, da lahko v svojo vadbo vključite oboje naenkrat. Prvo pa bi se morali posvetiti dvigovanju uteži, nato lahko opravite še kardio trening.

 Prvo pa bi se morali posvetiti dvigovanju uteži, nato lahko opravite še kardio trening.

Zakaj morate najprej opraviti trening z utežmi?

Ameriški strokovnjaki svetujejo, da najprej opravite trening z utežmi, če želite doseči rast mišic, in sicer boste le tako lahko izkoristili maksimalno zalogo mišičnega glikogena, ki je shranjena energija. Pogosto se lahko zgodi, da se med kardio treningom utrudite, porabite veliko energije in kasneje ne morete opraviti napornejšega treninga z utežmi.

To so razložimo tako: na začetku treninga imate omejeno količino energije, ki jo želite porabiti karseda dobro. Vadba z utežmi naj bi zahtevala veliko več energije. Če še niste utrujeni, boste tudi bolj pravilno izvajali vaje, kar je pomembno pri doseganju rezultatov in preprečevanju poškodb.

Pomembno je, da se pred začetkom treninga tudi ogrejete!

Pomembno je, da se pred začetkom treninga ogrejete!

Vrstni red je odvisen od vaših ciljev.

Staro prepričanje pravi, da boste z utežmi povečali svojo moč, a je v resnici vse odvisno od vaših ciljev. Če želite oblikovati mišice in pridobiti mišično maso, bi bilo bolj primerno, da prvo opravite trening z utežmi. Tisti, ki želijo izboljšati svojo kondicijo in delovanje srca, pa bodo začeli s kardio treningom na tekalni stezi. Energija se pač izgublja med obema treningoma.

Določite svoje cilje in začnite že danes!