Svet se loči na dva pola – tiste, ki ljubijo sarkazem, ter tiste, ki ga sovražijo. A pristranskost na stran. Kaj lahko o sarkazmu ugotovimo, če ga seciramo pod objektivom znanosti? Med drugim to, zakaj pametni ljudje obožujejo sarkazem. Preberite seznam ugotovitev o sarkazmu, ki enkrat za spremembo govori v prid temu pikremu smislu za humor.

Zakaj pametni ljudje obožujejo sarkazem:

Sarkastični ljudje lažje razumejo druge

Raziskave nakazujejo na dejstvo, da so ljudje, ki so večkrat sarkastični, bolj dovzetni za razumevanje drugih. To pomeni, da je sarkastične ljudi težje zavesti ali jim lagati.

Sarkazem je znak visoke inteligence

Študije so pokazale, da morajo možgani, če želijo razvozlati sarkastična sporočila, delovati veliko hitreje kot v normalnih okoliščinah.

Sarkastični ljudje so ponavadi zelo inteligentni

Sarkastični ljudje so po navadi zelo inteligentni.

Sarkastični ljudje so uspešni reševalci problemov

Ker ljudem, ki so sarkastični, možgani ves čas hitro meljejo in kodirajo skrita (sarkastična) sporočilca, so ti ljudje tudi dobro opremljeni za reševanje problemov in iskanje logičnih rešitev.

Sarkastični ljudje v rokah držijo ključ do sodobne komunikacije

Sarkazem je dandanes postal skoraj poglavitna komunikacijska oblika. Sarkastični ljudje so po navadi v središču pozornosti in jim nikoli ne primanjkuje sogovornikov.

Sarkazem je popularna oblika komunikacije

Sarkazem je popularna oblika komunikacije.

Sarkastični ljudje so trd oreh

Sarkastični ljudje poznajo pravila igre in so tako dovolj pametni, da si vseh komentarjev in protiargumentov ne jemljejo k srcu. Tako le redko zapadejo v vlogo žrtve. Tako kot zadajajo udarce, jih znajo tudi sprejemati.

Sarkastični ljudje so trd oreh

Sarkastični ljudje so trd oreh.

Sarkastičen prijatelj ”okuži” tudi druge

Sarkazem je nalezljiv. Če se boste veliko družili s sarkastičnim prijateljem, se boste sarkazma verjetno nalezli. In kakšne so posledice? Poglejte na primer 2. in 3. primer našega seznama.

Mojstri sarkazma vas lahko utišajo z eno besedo

Oboževalci sarkazma so pravi mojstri besed. Besedni dvoboj z njimi je vnaprej izgubljena bitka.

PREBERITE ŠE: Zakaj imajo inteligentni ljudje manj prijateljev?

Sarkazem utiša z eno besedo

Sarkazem utiša z eno besedo.

Sarkastični ljudje znajo kombinirati žalitev in humor

Tisti, ki znajo sarkazem uporabljati mojstrsko, a vseeno milo do soljudi, so za svoje prijatelje velik dar. S sarkazmom nas lahko užalijo, a hkrati žalitev omilijo (če smo le dovolj odprti) s humorjem, ki nam omogoči, da premislimo, ali ni morda v obtožbi tudi kanček resnice.

Sarkastični ljudje imajo trden krog prijateljev

Sarkazem lahko postane v prijateljstvu ovira. Ni vsak dovolj močen, da bi lahko prenašal te pikre šale in včasih boleče bodice. A kdor odpade, pač odpade. Krog prijateljev, ki jih imajo sarkastični ljudje, je tako preizkušeno trd – v njem ni prostora za polprijatelje, ki se ob najmanjšem nalivu skrijejo.

Sarkastični ljudje imajo trden krog prijateljev

Sarkastični ljudje imajo trden krog prijateljev.