Ko pritisne dolgčas, imamo več možnosti, kako ga odgnati. Velikokrat začnemo brskati po Facebooku in Instagramu ali pa igrati igrice na telefonu. A obstaja alternativa. Čas brezdelja je priložnost, ko se lahko naučimo česa novega, ter tako razširimo svoja obzorja. Če ne veste, kje začeti, vam lahko pomagamo. Zanimive Wikipedijine strani, ki vam bodo pregnale dolgčas, vas bodo zaposlile za kar nekaj ur.

Zanimive Wikipedijine strani, ki vam bodo pregnale dolgčas:

Enota 731

V času druge svetovne vojne je na Japonskem potekala serija grozljivih poskusov na ljudeh. Enota 731 je bila del japonske vojske, ki je pod vodstvom generala Shira Ishia na vojnih ujetnikih na Kitajskem izvajala medicinske poskuse. Število žrtev tega groznega zločina ni točno znano. Zaradi nehumanih poskusov enote 731 naj bi umrlo med 3000 do 250.000 ljudiAnestezije niso uporabljali, saj niso želeli, da bi dodatne spremenljivke vplivale na rezultate. Več o enoti 731 si lahko preberete tukaj.

Enota 731 je na zapornikih opravljala grozne medicinske poskuse

Enota 731 je na zapornikih izvajala grozne medicinske poskuse.

Izginotje Natalee Holloway

Leta 2005 je v Alabami izginilo 18-letno dekle Natalee Holloway. Nazadnje so jo videli v avtu s tremi moškimi, ki pa jih zaradi pomanjkanja dokazov nikoli niso aretirali za dalj časa. Pet let po njenem izginotju so v Peruju našli mrtvo 21-letno dekle Stephany Tiano Flores Ramirez, katere umor je zagrešil eden izmed moških, ki je bil v avtu z izginulo Natalee Holloway. Kljub povezavi je izginotje Natalee Holloway še vedno nerešena skrivnost. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Časovnica daljne prihodnosti

Z znanostjo je možno marsikaj – celo bežen ogled tega, kaj nas čaka v prihodnosti. Na Wikipedijini spletni strani Timeline of the far future si lahko preberete, kakšne so znanstvene napovedi prihodnosti.

Zadnji obrok

Seznam poslednjih obrokov, ki so si jih zaželeli obsojenci na smrt, je izjemno zanimiv. Dodatni bonus te spletne strani pa je, da lahko kliknete na vsakega obsojenega ter zveste več o njem. Seznam zadnjih obrokov si lahko preberete tukaj.

Zadnji obrok zločinca John Wayne Gacyja

Zadnji obrok zločinca Johna Wayna Gacyja

Seznam splošno razširjenih zmot

Seznam splošno razširjenih zmot je točno to, kar izdaja naslov: dolga kača dejstev, o katerih ima velika večina ljudi zmotna prepričanja. Članek je izjemno dolg in vam lahko prežene dolgčas za cele ure, hkrati pa vas oboroži z močjo, da na družabnih dogodkih popravljate svoje sogovornike in izpadete splošno razgledani. Seznam splošno razširjenih zmot lahko najdete tukaj.

Jonestown

Leta 1978 je v gvajanskem mestecu zaradi zastrupitve s cianidom umrlo skoraj tisoč ljudi. Vsi so bili člani religioznega kulta, ki ga je vodil Jim Jones. Še vedno je neraziskano, ali je šlo za skupinski samomor ali za krut umor. Več o dogodku lahko preberete tukaj.

Še zmeraj ni znano ali gre za umor ali skupinski samomor

Še zmeraj ni znano, ali je šlo za umor ali skupinski samomor.

Rodoslovje britanske kraljeve družine

Ta članek je seznam vseh britanskih monarhov, ki so kadarkoli živeli, vključno z njihovo širšo družino. Organiziran je v različna družinska drevesa, poglobljeno razumevanje vsebine pa zahteva kar veliko miselnega zapora. Članek si lahko preberete tukaj.

Divji otroci

Divji otroci so tisti, ki so od zgodnjih let živeli v izolaciji od drugih soljudi, zato se niso naučili človeškega vedenja. Članek vodi do nadaljnjih zanimivih povezav o zgodbi vsakega divjega otroka posebej. Članek lahko najdete tukaj.

Plesna epidemija iz leta 1518

Precej kratek članek, ki pa ni zaradi tega nič manj napet. V Franciji so leta 1518 zagledali žensko, ki je sredi ulice začela nenadoma izjemno navdušeno plesati. Čez mesec  jo je posnemalo okoli 400 ljudi, nihče pa ne ve, zakaj. Več o članku tukaj.

Potniki iz Titanika

Vsi poznamo tragično zgodbo Titanika. Članek na Wikipediji Potniki iz Titanika pa pripoveduje zgodbe življenj potnikov, ki so se vkrcali na to glamurozno ladjo. Čeprav na žalost med njimi ne boste našli zgodbe Jacka in Rose, pa je članek vseeno poln zanimivih dejstev. Članek Potniki iz Titanika lahko preberete na tej povezavi.

Zanimive zgodbe ljudi, ki so potovali s Titanikom

Zanimive zgodbe ljudi, ki so potovali s Titanikom.

Nesreče v  zabaviščnem parku Walt Disney

Čeprav je zabaviščni park Walt Disney verjetno najsrečnejši kraj na svetu, se je v njem zgodila kopica nesreč. Če boste prebrali ta članek, boste za vse večne čase upoštevali navodila, da morate roke in noge ob vožnji z vlakcem smrti držati ob sebi. Članek lahko najdete tukaj.

Seznam paradoksov

Seznam paradoksov vam bo sicer pregnal dolgčas, a po drugi strani vam bo zmešal glavo. Dolg opis najrazličnejših paradoksov brez razlage bo povzročil, da boste dolgo v noč premišljevali o možni logični razrešitvi teh misterijev, a večinoma brez uspeha. Seznam paradoksov si lahko preberete tukaj.

Brata Collyer

Homer in Langley Collyer sta živela v prvi polovici 20. stoletja v New Yorku. Na peti aveniji sta podedovala hišo, v kateri sta živela odtujeno življenje brez stikov z okolico. Marca 1947 so ju našli mrtva, okoli njiju pa več kot 140 ton knjig, pohištva in glasbenih inštrumentov. Več o tem skrivnostnem dogodku si lahko preberete tukaj.

Seznam ljudi, ki so umrli med plezanjem na Mount Everest

Mount Everest ni gora, na katero bi se podal vsak hribolazec – še zdaleč pa ni gora, ki bi jo vsak uspešno preplezal. Seznam ljudi, ki so umrli med plezanjem na Mount Everest, na srečo sicer ni zelo dolg, je pa zanimivo brati življenjske zgodbe umrlih. Do povezave lahko dostopate tukaj.

Velika vojna emujev

Če iščete krajši in malo zabavnejši članek, si preberite članek Velika vojna emujev. V 30. letih prejšnjega stoletja so v Avstraliji ugotovili, da so se emuji preveč namnožili, zato so se odločili, da jih bodo določeno kvoto usmrtili. Kako se zgodba konča, pa preberite v članku.

Velika vojna emujev se je končala zelo nenavadno

Velika vojna emujev se je končala zelo nenavadno.

Masovna histerija

Masovna histerija je pojav, ko velika skupina ljudi postane histerična. V članku Masovna histerija, ki ga najdete tukaj, si lahko preberete podrobnejšo definicijo pojava s celim kupom zanimivih primerov.

Družina Gambino

Zločinska družina Gambino je ena izmed glavnih kriminalnih skupin v New Yorku. Članek nas pouči o nastankih skupine ter njeni filozofiji. Najdete ga tukaj.

PREBERITE ŠE: Zakaj je japonska izobrazba ena najboljših na svetu?

Družina Gambino

Družina Gambino

Ploha živali

V preteklosti se je večkrat zgodilo, da je iz zraka priletela kakšna neleteča žival. Članek Ploha živali opisuje te pojave, med drugimi deževje meduz leta 1894 in deževje rib leta 2016. Večina pojavov se je zgodila zaradi močnih tornadov. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Seznam seznamov seznamov

Ja, prav ste prebrali. Wikipedia ima seznam vseh seznamov seznamov. Uživajte v reševanju tega zapletenega klopčiča podatkov. Najdete ga tukaj.