Bodimo pošteni. Vsi radi jemo. In večina si nas želi jesti tudi pozno zvečer ali ponoči. Najnovejše raziskave kažejo, da je kar nekaj okusnih izdelkov, ki si jih lahko ponoči privoščimo brez slabe vesti. Ključnega pomena je seveda zmernost, na to nikar ne pozabite.

To je hrana z visoko vsebnostjo beljakovin, nizko vsebnostjo sladkorja, nizkim glikemičnim indeksom in nizko glikemično obremenitvijo.

Sir

Zmernost, zmernost, zmernost! To pomeni, da si zvečer privoščimo rezino sira. Sir je sicer znan po visoki vsebnosti beljakovin, zato boste zares siti. Če imate težave s previsoko telesno težo, potem se odločite za sir z manj maščobami.

Sir

Zrnati sir

Zrnati sir ima beljakovino kazein. Ta se zelo počasi presnavlja, kar pomeni, da naj bi bila to tudi najboljša vrsta beljakovin za pozne večerne prigrizke.

Zrnati sir

Humus

Tudi humus naj bi bil odličen vir beljakovin, še posebej domač. Če ste lačni, vas lahko potešijo korenčkove ali zelenine palčke, ki jih pomakate v humus.

Humus

Grški jogurt

Znanstveniki so dokazali, da naj bi bil grški jogurt odličen za pozne večerne prigrizke. Ima veliko beljakovin, malo maščob in zelo malo sladkorja.

Grški jogurt

Krekerji

Pri tem mislimo na polnozrnate krekerje s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki imajo malo kalorij. Na krekerje lahko dodamo rezino sira, humus ali pa zrnati sir.

Krekerji

Pokovka

Tukaj ne mislimo na maslene kokice, pripravljene v mikrovalovni pečici. Kokice naj bodo počene na zraku. Začinite jih lahko s česnovo soljo, čilijem v kosmičih ali pa drugimi začimbami.

Pokovka

Jajca

Eno jajce naj bi imelo le 75 kalorij, hkrati pa naj bi bil dober vir beljakovin, zaradi česar bomo dlje siti.

Jajca

Zelenjava

Zelenjavni prigrizki so zdaleč najboljša izbira, saj imajo zelo nizek glikemični indeks. Naredite si mešano zelenjavno solato ali uživajte v korenčkovih in zeleninih palčkah.

Zelenjava

Banana

Čeprav so banane nabite s kalorijami, prav tako vsebujejo veliko količino kalija in magnezija, zaradi česar naj bi sproščale. Prav tako imajo melatonin, ki naj bi nas po mnenju nekaterih raziskovalcev uspaval.

Banane

Živila, ki se jim moramo izogibati

Slabi ogljikovi hidrati
Gre za ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom in visoko glikemično obremenjenostjo. Seznam takšnih ogljikovih hidratov je zelo dolg, na splošno pa se izogibajte sladkarijam in sladicam.

Jabolka
Čeprav imajo jabolka malo kalorij in so bogata z več koristnimi hranili, je bolje, da si jabolko privoščite zjutraj ali zgodaj popoldan. Jabolka so namreč bogata z vlakninami in pektinom, kar pomeni, da se bo vse skupaj kar nekaj časa prebavljalo. To pa lahko moti naš spanec.

Alkohol
Čeprav alkohol pri nekaterih ljudeh povzroči zaspanost, prav tako dehidrira našo telo in povzroči lakoto.

Začinjena hrana
Začinjena in slana hrana dehidrirata telo. In ko se zbudite sredi noči, boste najverjetneje želeli jesti.