Neenakost med spoloma na žalost prizadene tudi moške, čeprav je to morda manj očitno. Družbene norme moškim pogosto ne dovoljujejo, da bi bili zares ranljivi, razgalili svoje občutke in pokazali, da so tudi oni krvavi pod kožo. In lčeprav se zdi, da ni tako, so v resnici čustveni in ranljivi, čeprav to uspešno skrivajo. Kako prepoznati moškega, ki ima zlomljeno srce?

Moški nosijo težko breme, da ne smejo prevečkrat pokazati svojih čustev. Družba jim v veliki manjši meri kot ženskam dovoljuje, da so ranljivi, žalostni, zlomljeni. Moški, ki joka, je še vedno za mnoge ljudi znak šibkosti, zato nekateri raje potlačijo svoja čustva –, a takšen način soočanja s težavami je nezdrav za posameznika in škodljiv za njegove intimne odnose.

Obstajajo nekateri znaki, po katerih bi lahko prepoznali, da ima moški zlomljeno srce. Ti ne dokazujejo, da je to EDINA resnica, a so pomembna iztočnica, da se z osebo, ki se tako vede (kot boste spoznali v nadaljevanju), pogovorite in ji ponudite prostor, da pove, kako se počuti.

5 znakov, da ima moški zlomljeno srce:

Telesna govorica

Telesno govorico je težje prirejati resnici, kot tisto, kar poveste z besedami. Če moški veliko menca z rokami, se prisiljeno nasmehne, stoji potrto, … je velika verjetnost, da ga nekaj muči. Ni nujno, da se bo želel o svojih težavah pogovoriti .. in tudi to je potrebno spoštovati. Vendar pa je v takšnih trenutkih izjemnega pomena že, če mu ponudite vsaj varno okolje, kamor lahko pride in se izpove, če se tako počuti.

Zapre se vase.

Zapre se vase.

Če se moški popolnoma zapre vase in se pretvarja, da ni nič narobe, v življenju pa je ravno šel čez neke težke stvari, je velika verjetnost, da v resnici precej trpi.

Pretvarja se, da je vse v redu.

Moški, ki je ravno izgubil pomembno osebo, žaluje – tudi če tega ne pokaže. Če se pretvarja, da je vse v redu, zraven pa se aktivno izogiba pogovoru o težki situaciji, so na delu morda obrambni mehanizmi. S tem ni nič narobe, vendar pa takšno vedenje na dolgi rok ni zdravo – nekoč se bo moral soočiti z izgubo in odžalovati.

Zapade v slabe navade.

Če niste v stiku s sabo, ko ste žalostni in trpite, se bo ta energija verjetno manifestirala tudi na drugih področjih življenja – in eden izmed možnih načinov je preko vedenja. Če moški zapade v slabe navade, ki ga poženejo v začaran krog, ko doživi kratke trenutke odrešitve, potem se počuti krivo, potem pa zopet išče hitre rešitve iz svoje bolečine, ga nekaj pošteno boli.

Izogiba se oseb, ki so mu blizu.

Moškemu, ki vas dobro pozna, je težje lagati kot samemu sebi. Če ima moški zlomljeno srce in se s tem ne more soočiti, se zna zgoditi, da se bo izogibal ljudi, ki so mu blizu. In ravno te osebe bodo najprej opazile, da nekaj ni v redu in ga bodo soočile s tem.