Pred časom smo obeležili 5. obletnico smrti Amy Winehouse. Prepričani smo, da na svetu ni bilo, je ni in ne bo več pevke takšnih razsežnosti. Se strinjate? Od njenega značilnega videza (legendarna pričeska, narisana črta nad očmi in starinski rokovski stajlingi), glasbenih odrskih uprizoritev in edinstvenih melodij do čustvenih akustičnih zasedanj. Čeprav je Amy Winehouse tragično umrla pred petimi leti, ostaja glasbena ikona v svojih pesmih še vedno zelo živa.

Amy Winehouse in 6 njenih najboljši koncertov vseh časov:

»Love is a losing game«, podelitev nagrad Mercury Music Prize (2007)

Pevka je prostor velike podelitve nagrad »spremenila« v intimno dnevno sobo, v kateri ob spremljavi akustične kitare izvaja čustveno uspešnico Love is a losing game.

»Rehab«, Late Show z Davidom Lettermanom (2007)

Winehousova je v prikupni pikčasti obleki izvedla nepozaben televizijski performans z enim od svojih najbolj prepoznavnih singlov Rehab.

»Back to black«, Silver Bullett TV

Kot nastop s skladbo Losing game je posebna tudi Amyjina akustična izvedba slovite srce parajoče »himne«, ki jo je povsem predrugačila, hkrati pa ohranila edinstven hipnotičen učinek skladbe.

PREBERITE ŠE: Če ste zasvojeni s temi stvarmi, potrebujete odmor

»You know I’m no good/Rehab«, podelitev nagrad Grammy (2008)

Prejemnica Grammyja 2008 se ni mogla udeležiti slovesnosti ob podelitvi zaradi zdravstvenih razlogov, a je slednje nikakor ni povsem ustavilo. Amy je zasedla nek londonski oder in na njem izvedla dve svoji največji uspešnici. Predstava je bila predvajana v živo na podelitvi nagrad Grammy.

»Stronger than Me«, Glastonbury (2004)

Preden je pevka širokega razpona popolnoma zaslovela, je predstavila svoj prvi album v majhnem kraju, na festivalu Glastonbury. Zanimivo je sledeče dejstvo: njen glas je izredno močan, a deluje izredno pomirjujoče. Ste slednje že kdaj opazili?

»Valerie«

Video je izredno privlačen, saj se v njem pojavi zelo športno napravljena, hkrati pa deluje izredno impresivno. Drži? Winehousova sedi na kavču pred mikrofonom in s skladbo nastopa, kot bi prepevala ljudem na popolnoma razprodanem stadionskem koncertu.