Brade moških ne naredijo le privlačnejših, ampak naj bi prispevale tudi k boljšemu zdravju. Vsaj po mnenju znanstvenikov.

Raziskava, ki so jo leta 2012 izpeljali znanstveniki iz Univerze južnega Queenslanda, je pokazala, da brade ne pripomorejo le k privlačnejšemu videzu, pač pa tudi k boljšemu zdravju.

Raziskovalci so izvedli eksperiment, ki je potekal v avstralski divjini, kjer vlada močno sonce. V njem so sodelovali moški, razdeljeni na dve skupini: bradate in obrite.

Znanstveniki so ugotovili, da brade opravljajo odlično delo pri zaščiti pred UV-žarki. Pot do kože preprečijo več kot 90 % žarkom. Po besedah Alfia Parisija se zaščitni faktor obraznih dlak giblje med 2 in 21. Odstotek blokiranih žarkov je odvisen od gostote dlak in kota, pod katerim padajo žarki. Takšen način zaščite prispeva k počasnejšemu staranju, obenem pa zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka.

Bradati moški so odlično zaščiteni pred soncem.

Bradati moški so odlično zaščiteni pred soncem.

V brado se hkrati ujame velika količina praha, kar se ne sliši kot dobra novica za ljudi z astmo in alergijami. Temu pa vendarle ni tako, saj dlake nos, oči in usta pravzaprav ščitijo pred dražljivimi snovmi, kakor tudi nadležnim vetrom.

Ali ste še vedno prepričani, da se želite pobriti?

Ali ste še vedno prepričani, da se želite pobriti?

Bradati moški so tako dobili še en razlog več za to, da svoje obrazno okrasje obdržijo.