Poraščena brada je še kar modi, a naj ne bi bila ravno najbolj čista - lahko vsebuje iste bakterije, kot jih najdemo v človeških iztrebkih.

Kdo bi si mislil, da je lahko poraščena brada umazana kot stranišče. To, da se v njih nahajajo bakterije seveda ni nikakršno presenečenje. Več tisoče jih je. Do zdaj je veljalo, da so to iste, kot jih imajo drugi ljudje na koži, a v zadnji raziskavi so v vzorcih poleg standardnih našli tudi tiste bakterije, ki jih sicer najdemo tam, kamor gre še cesar peš, torej na stranišču in se nahajajo v iztrebkih. Šokantni rezultati prihajajo iz vzorcev brad moških iz ameriškega mesta Albuquerque, Nova Mehika (da, tam, kjer so snemali Kriva pota), ki jih je zbral mikrobiolog John Golobic. Vodo z vsebnostjo tovrstnih bakterij bi takoj razglasili za nepitno. Pa obstaja rešitev?

PREBERITE ŠE: Kako so se moški brki in brada spreminjali skozi čas #evolucija

Če ne želite, da je brada še naprej pribežališče bakterij, jo čim večkrat zdrgnite z milom ali operite s šamponom, istočasno pa je važna tudi higiena rok, ki preprečuje širjenje okužb. Sicer pa naj vas pomirimo, da omenjene ”fekalne” bakterije ne povzročajo bolezni, a bližnjih srečanj ustnic s straniščno školjko se vseeno izogibajte.