Dvorec Château Louis XIV je nedavno postal najdražje stanovanje na svetu! Anonimnemu kupcu z Bližnjega vzhoda je bil namreč prodan za neverjetni 301 milijon ameriških dolarjev (275 milijonov evrov), s čimer je krepko potolkel dosedanji rekord penthhousa v Londonu (One Hyde Park), ki je bil leta 2011 prodano za 221 milijonov dolarjev (192 milijonov evrov). Čeprav spominja na grad iz 17. stoletja (čas, ko je vladal Sončni kralja aka Ludvik XIV), pa je bil razkošni dvorec, ki leži na obrobju Pariza, v resnici zgrajen šele leta 2011.

Dvorec Château Louis XIV, novopečeno najdražje stanovanje na svetu, ponuja kar 4650 kvadratnih metrov bivalnih površin, ki ležijo v nedrju 40-hektarskega parka. Tvori ga deset bivanjskih apartmajev, knjižnica, soba za sprejeme s 16-metrskim stropom okrašenim s freskami, zunanji in notranji bazeni, vinska klet za 3 tisoč butelj, skvoš igrišče, dve plesni in ena kino dvorana, meditacijska kupola s stropnim akvarijem, podzemni nočni klub, … V parku najdemo pozlačen vodnjak (repliko versajske fontane Apollo s kipci z zlatimi listi, enaka versajski palači je tudi ura na pročelju dvorca), steze za jahanje, labirint iz žive meje in marmorne kip(c)e.

Dvorec Château Louis XIV je najdražje stanovanje na svetu.

Dvorec Château Louis XIV je najdražje stanovanje na svetu.

Park je navdahnil vrtnar Sončnega kralja, krajinski arhitekt Andréj Le Notre, ki se je podpisal pod znamenit park Versailles. Dvorec Château Louis XIV, ki se lahko pohvali s kar 13 vrstami marmorja in 15 tisoč kockami zlata ”pretopljenih” v dekor, je nase opozoril v času, ko sta prizorišče za poroko iskala Kanye West in Kim Kardashian, danes pa je dvorec iz leta 2011, ki je zasnovan kot grad iz 17. stoletja (po vzoru dvorca Château de Vaux), po mastni kupčiji v rokah kupca iz Bližnjega vzhoda, ki je želel ostati anonimen. Leži na mestu. kjer je nekoč živela in operirala švicarska straža, ki je skrbela za varnost Ludvika XIV.

PREBERITE ŠE: Nenavadne hiše: Casa del Acantilado, sodobna ”Hundertwasser” hiša

Najdražja nepremičnina na svetu se nahaja med mestoma Versailles in Marly-le-Roi, za varnost dvorca Château Louis XIV pa skrbi preko 40 nadzornih kamer.