Ferrarijeva vizija prihodnosti dirkalnika formule 1 je daleč od bolidov, ki smo jih vajeni. Dirkalnik je namreč prava paša za oči, kar težko rečemo za spake, ki trenutno drvijo po dirkališčih. A stroga aerodinamična pravila, ki jih diktira FIA, oblikovalce držijo na kratki vrvici, kar pa ni ustavilo najuspešnejšega moštva v zgodovini formule 1, da ne bi ponudil koncepta, ki je morebiten vpogleda v dirkaški cirkus prihodnosti.

Ferrari se s svojo osveženo vizijo prihodnosti dirkalnika formule 1 sprašuje, ali je mogoče izdelati dirkalnik, ki je najboljše iz obeh svetov. Torej, da se lahko tehnološko razvitost oceni z 10 tudi skozi vizualne in ne le tehnične parametre. S tem konceptom, ki je nastal s pomočjo mojstrov iz oddelka aerodinamike, moštvo iz Maranella na glavo postavlja dosedanji trend in prepričanje, da je lahko bolid bodisi le lepotica (pa zato ni dovolj hiter), bodisi le zver (hiter, pa ne preveč lep).

PREBERITE ŠE: Formula 1: Alonso in Button v parodiji filma Nazaj v prihodnost

Ferrarijev koncept je dirkalnik, kot si ga želimo. Z ''glasom'' in stasom.

Ferrarijev koncept je dirkalnik, kot si ga želimo. Z ”glasom” in stasom.

S konceptom so pri Ferrariju pravzaprav vrgli kost komisiji formule 1, ki v Ženevi pretresa prihodnost tega dirkaškega športa (razprava o novih pravilih in predpisih z namenom v kraljico dirkaškega športa vrniti prav estetiko dirkalnika in težjo vodljivost). V igri je med drugim vrnitev agregatov s 1000 konji, večji podtlak, širše pnevmatike, širina vozila,… kar je vse voda na mlin lepši maski. Zato bodo pri Ferrariju verjetno s konceptom, ki štrli od konkurence zaradi futurističnega videza in predrugačenega sprednjega ”double-decker” krila, počakali do leta 2017, ko bo po dodatnih raziskavah, dorečenih pravilih in odzivu navijačev, iz koncepta lahko nastalo vozilo, ki bo prestalo homologacijo pri FII in, ki se bo borilo za naslov prvaka.

Ferrarijev dirkalnik za sezono 2015.

Ferrarijev dirkalnik za sezono 2015.

Ferrari sicer ni prvi, ki se je takole ozrl v prihodnost, je pa edini, ki je svoje ideje spravil v sliko.