Čeprav klasične ročne ure vsekakor ne bodo še tako hitro postale fosili, pa tudi tradicionalni ponudniki ur, kot je Fossil ničesar ne želijo prepuščati naključju oziroma tehnološki evoluciji in zakonu ''močnejšega''. Kdo bo na koncu zmagal, ali pametne ali klasične ure, ali pa bodo soobstajale vselej v svojem svetu, je še težko reči, a dejstvo je, da se bodo morali ponudniki ur, ki so bili z nami v preteklosti, prilagoditi sodobnim potrebam. To je storil že TAG Heuer, sledil mu je Movado, zdaj pa je svoj ''vozni park'' razširila še znamka Fossil z linijo pametnih ur, katere prva predstavnica je Q Founder.

Fossil je priznan proizvajalec ur iz ameriškega Teksasa in nov urarski velikan, ki se je podal v svet pametnih ur. Vstop na trg nosljive tehnologije ni presenečenje, saj je znamka to napovedala že pred časom, danes pa so 71-gramske pametne ure Q Founder že tu, da konkurirajo neklasičnim ponudnikom ur, kot so Apple, Samsung, LG, Huawei, Motorola in Pebble.

PREBERITE ŠE: Chronos – ko klasična ročna ura postane pametna ura

Q Founder je izjemno eleganten in funkcionalen primerek pametne ure.

Q Founder je izjemno eleganten in funkcionalen primerek pametne ure.

Elegantne pametne ure Fossil Q Founder so izdelane iz nerjavnega jekla in so vodotesne (certifikat IP67), opasane s 4 GB vgrajenega pomnilnika, operacijskim sistemom Android Wear, merilnikom pospeška, giroskopom in podporo za Bluetooth (4.1.) ter povezljive s pametnimi telefoni in tablicami z operacijskim sistemom Android 4.4 in iOS 8.0 (in navzgor), kar jih dela izjemno uporabne. Pri življenju jih drži baterija z zmogljivostjo 400 mAh, kar naj bi ji zagotavljalo 24 ur nemotenega delovanja. In cena? 280 evrov, kar je občutno manj od na primer TAG Heuerjevih pametnih ur.

Q Founder pa ni dolgo ostala ”edinka”, saj ji je Fossil že podaril ”sestro” Q Grant (185 evrov), družbo pa jima delata tudi pametna trakova Q Reveler in Q Dreamer.

Galerija – Q Founder by Fossil – pametna ura