O tem, kako odvisni smo od pametnih telefonov, priča podatek, da povprečna oseba telefon preveri kar 150-krat na dan. To je precej zanimivo dejstvo in še bolj zanimiv odnos v našem življenju. Če namreč nenehno iščemo potrditev za svoj ego na spletu ali pa svojega sogovornika nespoštljivo jezimo s tem, ko svoj obraz nenehno skrivamo za zaslonom pametnega telefona, je morda čas za digitalno "razstrupljanje". Tukaj je pet tehnik, ki jih lahko uporabimo, da spremenimo svoj odnos do pametnega telefona in se otresemo zasvojenosti z njim.

Pet tehnik, ki bodo pomagale spremeniti odnos do pametnega telefona in prekiniti zasvojenost z njim.

1. Naložimo si aplikacijo, ki nam pove, kolikokrat preverimo telefon.

Morda si ne mislimo, da imamo težavo s preverjanjem telefona ali da smo z njim zasvojeni, a ko bomo videli dejanske številke, nam bo takoj postalo jasno. Na voljo je več aplikacij, med drugim Checky (brezplačno za iOS in Android), kjer lahko spremljamo svojo dejavnost na telefonu. Številke nas utegnejo presenetiti.

2. Uporabimo način “v letalu”.

Če se želimo zares osredotočiti na nalogo, ki jo delamo, lahko uporabimo način “v letalu”. To pomeni, da bomo nedosegljivi, naša pozornost pa bo usmerjena k nalogi.

3. Merimo čas, ki ga posvetimo telefonu.

To je nekoliko manj drastična tehnika. Poskusimo se “štopati”, medtem ko opravljamo določene naloge. Odločimo se lahko na primer, da bomo na elektronsko pošto odgovarjali dvakrat na dan – eno ali dve uri zjutraj in eno ali dve uri popoldne. Ko si v napornem dnevu vzamemo odmor, lahko preverimo, ali obstaja pošta, ki zahteva takojšen odgovor, sicer pa počakajmo na uro, ki smo si jo namenili za odgovarjanje na elektronsko pošto.

PREBERITE ŠE: Hide and Seek: življenje v digitalni dobi v eni fotografiji

4. Razmislimo, za kaj želimo prejemati obvestila.

Če želimo živeti v tem trenutku, občutiti in vedeti, kaj se dogaja okoli nas zdaj, potem gotovo pomaga, da nas ne prekinjajo takšna in drugačna obvestila na pametnem telefonu. Zato razmislimo, katere aplikacije so nam res pomembne, pri preostalih pa lahko obvestila preprosto utišamo.

5. Razmislimo o nakupu druge pametne naprave.

Če ne želimo biti odvisni od pametnega telefona in če si res želimo prekiniti zasvojenost, lahko poskusimo z drugo pametno napravo, kot je pametna ura, pametni prstan ali pametna zapestnica. To so naprave, ki bodo spremenile naš odnos s pametnim telefonom in nas pripeljale nazaj v trenutek, saj omogočajo, da elektronsko pošto, sporočila in klice prejemamo samo od tistih ljudi, od katerih to želimo.