Vsi se kdaj znajdemo med dvema konfekcijskima številkama. In s tem ni nič narobe! Le bodite pozorne na to, katere kose bi bilo bolje kupiti v večji številki in katere v manjši.

Večje:

Majica
Kakovostne majice so večinoma narejene iz bombaža, kar pomeni, da se bodo v sušilcu skrčile do 20 odstotkov.

Srajce z ovratniki
Te se bodo nekoliko manj skrčile, sčasoma v povprečju za 3 odstotke. Kar je bolj ‘zapleteno’, je to, da nikoli ne veš, kje točno se bodo skrčile – so to rokavi, ovratnik ali ramena.

Volneni puloverji
Vlakna se med pranje (in v čistilnici) skrčijo, zato raje izberite nekoliko bolj ohlapen pulover.

Nogavice
Tudi nogavice so večinoma iz bombaža, kar pomeni, da se bodo med pranjem nekoliko skrčile. Ker seveda ne želite prekiniti krvnega obtoka, izberite večje.

Poletne obleke
Nobena si ne želi, da bi njena čudovita in lahka poletna obleka, ki se je nekoč tako lepo prilegala, zdaj na hrbtu izgubila nekaj centimetrov. Večja velikost in ročno pranje bosta poskrbela, da do tega ne bo prišlo.

Manjše:

Denim
V kabinah za pomerjanje morda res hlastaš za zrakom, vendar je to dobro. Tkana vlakna se bodo namreč čez dan sprostila, zato so najboljši nakup kavbojke, ki se tesno prilagajajo.

Hlače za jogo oziroma hlače za vadbo
Če je v mešanici tkanin vsaj 5 odstotkov elastičnega materiala, potem se bodo te hlače vedle kot džinske in se sčasoma vedno bolj raztezale.

Puloverji s poliestrom
Prisegaš na tanjše puloverje? Potem se odloči za številko manjši pulover, saj se ta čez dan zelo rad raztegne in tako izgubi svojo obliko.

Hlačne nogavice
Po dveh pranjih najlon rad popusti na predelu kolen in gležnjev – in tega si ne želi nobena.