Ko govorimo o modernem bivanju, je vsakemu zanimiv drug stil hiše. Ko izbiramo idealen dom po navadi razmišljamo o številu spalnic, lokaciji, dvorišču in velikosti, nekaterim pa so pomembni drugi, za nas nenavadni, dejavniki. Ti ljudje so svoje nenavadne hiše oblikovali prav tako, kot so si jih zamislili. Brez ozira na to, kaj si bodo mislili ostali.

8. Vesoljska ladja – Signal Mountain, ZDA

Vesoljska ladja

Vesoljska ladja

Če bi se peljali na vrh gore Signal v Tennesseeju in ujeli pogled na vesoljsko plovilo tik pod vrhom hriba, bi si mislili da ste priča bližnjemu srečanju z NLP. Pravzaprav gre za hišo, ki je bila oblikovana tako, da izgleda kot vesoljska ladja, z njo pa sovpada tudi prostorna in moderno-vesoljsko oblikovana notranjost.

7. Hotel v mehurčkih – Cannes, Francija

Hotel v mehurčkih

Hotel v mehurčkih

Zgrajen v 70. letih, je kompleks v obliki mehurčkov prava reprezentacija disko ere tistega obdobja. Približno 1200 kvadratnih metrov površine je kot ustvarjeno za vse zabave željne, saj 28 spalnic v mehurčkih dopolnjujejo zunanji bazeni in idiličen pogled na Mediteransko morje.

6. Sončna ura – Alzacija, Francija

Dončna ura

Sončna ura

Ta hiša ni brez razloga oblikovana kot sončna ura, temveč tudi deluje kot taka. Sprednji del je celoten v steklu, zgradba pa je oblikovana tako, da kar najbolje izkorišča sonce. Ko sončni žarki prodirajo skozi okno dnevne sobe, prinašajo toploto v zimskih mesecih, stene, oblikovane pod različnimi koti, pa skrbijo za senco v poletnih mesecih.

5. Hiša na skali – Bajina Bašta, Srbija

Hiša na skali

Hiša na skali

Ta prikupna hiška na vrhu skale, ki štrli iz reke, ki teče skozi Bajino Bašto, je bila zgrajena leta 1968. Legenda pravi, da so jo zgradili plavalci, ki so redno prihajali na točno ta del reke in so hoteli imeti prostor, kjer se bodo lahko spočili. Material za gradnjo so pripeljali s čolni in kajaki ali pa kar čakali, da je les tja naplavilo.

PREBERITE ŠE: Nenavadne hiše: Casa del Ancantilado, sodobna “Hundertwasser” hiša

4. Zlata piramida – Wadsworth, ZDA

Zlata piramida

Zlata piramida

Leta 1977 je par zgradil hišo v obliki piramide, saj so te v starem Egiptu veljale za vir energije. S to idejo sta ustvarila svoj dom in garažo ter ju ogradila z umetnim jezerom, ki služi kot obrambni jarek.

3. Obrnjena na glavo – Ontario, Kanada

Obrnjena na glavo

Obrnjena na glavo

Severna Amerika je znana po svoji naravi in mogočnih Niagarskih slapovih, toda morda je čas, da na seznam čudes dodamo še na glavo obrnjeno hišo, ki stoji v kanadski provinci Ontario. Hiša je obrnjeno zgrajena nalašč, vsak dan pa ponujajo ogled nenavadne hiše tudi od znotraj.

2. Hiša letalo – Lake Whittington, ZDA

Hiša - letalo

Hiša – letalo

Joan Ussery je letalo Boeng 727 spremenila v nekakšno hišo na drevesu po tem, ko je pravo drevo v snežni nevihti leta 1994 podrlo njen dom. Letalo je kupila na odpadu zapuščenih in pokvarjenih strojev ter njen prejšnji dom zamenjala z velikim letalom.

1. N55 premikajoča se hiša – Kopenhagen, Danska

N55 premikajoča se hiša

N55 premikajoča se hiša

Če se hitro naveličate živeti dolgo na istem mestu, obožujete svobodo in naravo ter radi raziskujete različne kotičke podeželja, je N55 premikajoča se hiša narejena za vas. Ko se naveličate določenega okolja, jo zlahka lahko premaknete drugam. Hiša je bila zgrajena na Danskem, zdrži pa do 4 ljudi.