Obstaja veliko razlogov, ki jih krivite za to, da imate prehlad ali gripo. Veste, kakšna je razlika med njima?

Nekateri ljudje so prepričani, da se je nemogoče prehladiti več kot enkrat na leto. Nekateri verjamejo, da bi morali jemati antibiotike, da bi preprečili, da bi se prehlad spremenil v gripo. Preden zblaznite zaradi dezinformacij, še posebej, če zdaj ležite v postelji, ste bolni in iščete načine, kako čim prej ozdraveti, so tu miti, na katere morate pozabiti .. in seveda resnice, ki vam bodo mogoče pomagale.

Iz prehlada se razvije gripa.

Prehlad in gripa sta posledici popolnoma različnih virusov, zato se ena bolezen ne more spremeniti v drugo. Ljudje običajno zamešajo zgodnje znake prehlada ali gripe, tu pa nekateri simptomi, ki naj bi vam pomagali razlikovati med obema.

  • Prehlad naj bi se začel postopoma z vnetjem grla, glavobolom, zvišano telesno temperaturo in z ledenim nosom.
  • Gripo pa naj bi spremljale zvišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v mišicah.
  • Če ste prehlajeni, telesna temperatura običajno ne naraste oz. se zelo malo poveča. Pri gripi pa močno narašča. Med gripo tudi ne kihate veliko, to je simptom prehlada.

Prehlad lahko ozdravite z antibiotiki.

Antibiotiki naj ne bi bilo sposobni uničiti virusa, ko gre za prehlad, in sicer zaradi tega, ker se prehlad razlikuje od bakterijske bolezni. Zdravniki odsvetujejo jemanje antibiotikov ‘za vsak slučaj’. Tako bo vaš imunski sistem še šibkejši, ustvarili pa naj bi tudi dobro okolje za viruse, saj naj bi zdravilo postalo manj učinkovito.

Hladen zrak povzroči prehlad.

Hladen zrak naj ne bi imel nikakršne zveze s prehladom ali gripo, pravijo zdravniki. Prehladili naj bi se le tako, da pridete v stik z virusom. Če še zmeraj verjamete, da ste bolni zaradi vetra in mraza, se motite – zdravniki pravijo, da gre za to, da suh zrak izsuši sluznico, zato se telo težko bori pred virusi.

Prehlad morate preležati v postelji.

Če ste prehlajeni in ste ves dan v postelji, obstajajo možnosti, da dobite bronhitis ali pljučnico, pravijo zdravniki. Z ležanjem naj bi se tudi zmanjšal krvni obtok. To seveda ne pomeni, da morate zapustiti dom in opravljati težke aktivnosti, a kakšna preprosta dejavnost naj ne bi slabo vplivala na vašo ozdravitev.

Če greste z mokrimi lasmi ven, se boste prehladili.

Mokri lasje, veter ali dež naj ne bi povzročali prehlada ali gripe, a oslabijo vaš imunski sistem, ki postane bolj ranljiv za viruse, pravi znanost. Obstajajo pa številni drugi načini, kako staknete virus, in sicer bakterije lahko preživijo na

  • notranjih površinah (več kot 7 dni)
  • oblačilih, oblazinjenih predmetih ali papirju (približno 12 ur)
  • rokah (nekaj minut do ene ure, odvisno od vrste virusa)
  • kljukah vrat (6 ur).