Čaju v severni Afriki dodajajo metine liste, na Daljnem vzhodu pijejo zeleni čaj brez dodatkov, v Tibetu pa ga pijejo z jakovim maslom in soljo - ta napitek se pije na najrazličnejše načine, dejstva o njem pa so presenetljiva.

Tukaj je nekaj nenavadnih, resničnih in fascinantnih dejstev o čaju.

1. Na svetu je približno 3000 različnih vrst čajev.

Poznavalci čajev pravijo, da je okus določenega čaja odvisen od tega, kje raste in za kakšno vrsto grmičevja gre. Čaji, ki so na voljo v trgovinah, so sestavljeni iz različnih vrst čajev, ki so združeni skupaj.

2. Metin čaj ni čaj, je infuzija.

Vsi čaji, ki so označeni z oznako čaj, morajo nastati iz listov rastline Camellia sinensis. Vsa ostala zelišča (npr. meta) ali sadje (npr. malina) so zgolj vodni izvleček iz rastline. Veliko podjetij čaju zgolj da ime “čaj”, ker je to nekaj, kar se da v skodelico vroče vode, je za BuzzFeed povedala strokovnjakinja za čaje Kate Woollard.

3. Mleko v kavi kaže na socialni status.

Pitje čaja z mlekom je povezano s slabo kakovostjo porcelana, pravijo poznavalci. Ko so v preteklosti v slabo skodelico nalili vroč čaj, je ta počila. Da bi to preprečili, so nalili mleko. Z uporabo kakovostnejših skodelic pa tega ni bilo potrebno početi več. Mleko v čaju je začelo simbolizirati prestiž, ki ga je uporabnik izkazal z uporabo najboljšega porcelana, in tudi višji socialni status. Mleko v čaju ni rezultat dobrega okusa, ampak prestiža.

4. V 18. stoletju so zaradi neizmerne dragocenosti čaj hranili v zaklenjeni skrinjici.

Čaj, uvožen v Evropo konec 17. stoletja, je bil dragoceno blago, ki so ga varno hranili v zaklenjenih skrinjicah. Takšne škatle, ki jih lahko najdemo tudi v V&A muzeju, so pogosto vsebovale več predalov s kovinskimi škatlami za shranjevanje različnih vrst čajev ali sladkorja.

5. Zaradi zaslužka so v čaj dodajali aditive.

Avtorica knjige o čajni tradiciji Lisa Boalt Richardson piše, da so v 18. stoletju čaj tudi nezakonito uvažali. Zaradi dobička so tihotapci tako ogrozili čistost čaja, saj so mešali čaj z listi drugih rastlin. Dodajali pa so tudi vejice dreves, žagovino in ovčji gnoj.

6. Čajne vrečke so izumili na začetku leta 1900.

Kar nekaj je razprav o tem, kdaj je bila prvič izdelana čajna vrečka. Leta 1901 sta ga patentirala Robert C. Lawson in Mary Molaren iz Milwaukee, sedem let pozneje pa je ameriški poslovnež Thomas Sullivan začel proizvajati vzorce čaja v finih svilnatih vrečkah, ki so jih kupci dali naravnost v vročo vodo.

7. Za pripravo idealne skodelice čaja obstaja britanski postopek priprave.

Združenje britanskih proizvajalcev čajnih izdelkov, Odbor za trgovino s čaji in Ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in prehrano so leta 1980 oblikovali standarde za pripravo čaja. Če sledite tem navodilom, boste lahko pripravili idealen čaj. Potrebujete lonec iz porcelana. Na vsakih 100 ml vode morate dodati dva grama čaja. Temperatura ne sme presegati 85 stopinj Celzija, za optimalen okus in občutek, pa mora biti čaj, ko ga postrežete, nad 60 stopinj Celzija.