Kdo pravi, da je znanost dolgočasna? Znanstveniki so nedavno ugotovili, da vesolje ima okus po malinah, prekomerno pitje kave pa zmanjša velikost oprsja. Svet nas nikoli ne bo nehal presenečati – preverite sami!

Tukaj je 15 znanstvenih dejstev, ki jim boste morda stežka verjeli.

Najhladnejši kraj v vesolju je na Zemlji. Znanstvenikom s Finske je uspelo s pomočjo laserja zamrzniti atom. To jim je omogočilo, da so dosegli temperature blizu absolutne ničle (–273,15 °C).

Če bi se v atomih lahko znebili praznega prostora, bi celotno človeštvo spravili v eno jabolko.

Kemična spojina, ki da malini svoj okus, je prisotna po celotnem vesolju. Če bi torej lahko okusili vesolje, bi imeli občutek, da okušamo malino.

Vesolje ima okus po malinah.

Ena izmed najbolj spolzkih snovi na svetu je mazivo v naših kolenih.

Največji živi organizem na svetu je gliva Armillaria ostoyae, ki raste v Malheurju v Oregonu (ZDA). Njena velikost je več kot 8,7 kvadratnih kilometrov, stara pa je okoli 2400 let.

Možgani lignja so videti kot kruh bagel. To je zaradi njegovega prebavnega sistema: hrana gre namreč skozi možgane. Bagel tako pripomore, da so možgani med goltanjem hrane nedotaknjeni.

Bolha ima hitrejši pospešek kot raketoplan. Skače namreč s hitrostjo 79,8 metra na sekundo. Njen pospešek je tako 50-krat večji od pospeška raketoplana.

Bolha zlahka prehiti raketoplan.

Človeška pljuča imajo enako površino, kot jo ima teniško igrišče.

Moški imajo gensko predispozicijo, da določijo spol novorojenčka. Moški, ki imajo več sester, imajo več deklet. Velja tudi obratno – ženske, ki imajo več bratov, imajo več fantov.

Riba strelec lahko prepoznava človeške obraze. Uspešna je v več kot 80 odstotkih.

Višina Eifflovega stolpa se spreminja glede na vremenske razmere: poleti, ko je vroče, se stolp zveča tudi za 15 centimetrov. Kovina se na vročini namreč širi.

Eifflov stolp se širi in krči.

Tajska riba Cryptototra thamicola se lahko vzpenja po skalah. To je edina riba, ki lahko hodi. Ima razvito medenico in svoje plavuti uporablja kot plazilci uporabljajo svoje ude.

Strokovnjak za umetnine Pascal Cotte je raziskoval portret Mone Lise z uporabo posebne opreme in ugotovil, da je imela obrvi. Sčasoma so zginile, zato jih danes ne moremo več videti. Poleg tega je bil obraz Mona Lise širši, nebo pa modrejše.

Človeški možgani potrebujejo toliko energije kot žarnica z 10 vati. In ni pomembno, ali smo budni ali pa spimo.

Pogosto pitje kave lahko povzroči zmanjšanje velikosti oprsja. 3 skodelice kave na dan lahko povzročijo, da je oprsje manjše, še posebej, če je bilo sprva nekoliko večje od povprečnega. To je zato, ker kofein kuri maščobo. In kot verjetno veste, prsi večinoma sestavlja prav maščobno tkivo.

Oprsje se lahko zaradi prevelike količine kave zmanjša.

Več informacij: 15 ZNANSTVENIH DEJSTEV, KI JIM BOSTE LE STEŽKA VERJELI