Besede imajo močan vpliv, zato dobro razmislite o tem, da bi prenehali uporabljati 'hvala'. Vaše življenje se bo spremenilo.

Morda niste bili posebej pozorni, a zdi se, da ljudje uporabljajo HVALA kot mašilo, ko ne vedo, kaj bi rekli. Četudi niso zares hvaležni, rečejo hvala. Ko bi se osebi radi resnično zahvalili, pa s to besedo ne dosežejo namena oziroma ne naredijo vpliva, ki so ga želeli narediti.

Kateri sta torej dve magični besedi, ki bi jih morali uporabljati namesto HVALA?

Kateri sta torej dve magični besedi, ki bi jih morali uporabljati namesto HVALA?

Hvaležen/-a sem! Francisco Gino in Adam Grant sta opravila eksperiment, v katerem sta analizirala dve skupini ljudi in njihovo prosocialno vedenje – prvi skupini prostovoljcev se nihče ni zahvalil za opravljeno delo, drugi skupini pa je bilo rečeno: “Zelo sem hvaležen/-na za to, kar si naredil/-a”.

Rezultati so bili osupljivi: tisti ljudje, ki so prejeli pristno zahvalo, so bili bolj pripravljeni pomagati drugim (v smislu donacij), so bili motivirani in produktivnejši. Raziskovalca sta prav tako ugotovila, da lahko izražanje hvaležnosti na pravi način pomaga ljudem obvladovati stresne situacije in krepiti odnose.

In zakaj sta magični besedi “HVALEŽEN/-NA SEM” tako močni?

Pomislite, kaj se zgodi, ko prejmete iskreno pohvalo. Pristno priznanje nagrajuje vaš trud in dosežke, krepi pozitivno vedenje, gradi samospoštovanje in zaupanje ter spodbuja motivacijo in navdušenje. Bolje se počutite glede vloženega truda.

Enako se zgodi, ko nekoga resnično pohvalite. Počutili se boste bolje, ker veste, da pohvala ni zgolj izrečena zato, ker bi jo morali izreči. Spremenili boste tudi življenje nekoga drugega.

Generična pohvala je lepa, a posebna pohvala je čudovita. Poskusite!