V reviji Science Report razkrivajo, skrivnost kreme za sončenje z DNK-jem. Ta utegne postati najboljša in predvsem doživljenjska zaščita pred nevarnimi UV-žarki.

Raziskave v ZDA so pokazale, da je v letu 2015 samo 14,3 odstotka moških in 29,9 odstotka žensk uporabljalo kremo, če so se nastavljali sončnim žarkom dlje kot eno uro. Guy German z newyorške univerze Binghamton pravi, da “nam UV-žarki lepo porjavijo kožo, a so kancerogeni”. Dermoepidemiologi namreč sklepajo, da kožnega raka povzročajo UV-žarki, zato ker poškodujejo DNK v naših celicah, a German in kolegi na problem gledajo iz drugega zornega kota. V raziskavi so uporabili DNK iz lososovega semena, iz katerega so naredili izjemno tanko plast filma. Strukturo so nato izpostavili UVA- in UVB-žarkom ter poskušali preveriti, koliko teh žarkov film prepušča. Na presenečenje (ali pa ne!) znanstvenikov DNK-film ni prepustil kar 90 odstotkov UVB- in 20 odstotkov UVA-žarkov. Za nameček se je struktura DNK filma skozi proces še izboljšala.

Kmalu naj bi si kremo za sončenje nanesli le enkrat.

Kakorkoli, še nekaj vode bo preteklo, preden bodo ugotovitve lahko prenesli v naša življenja, a obeti so dobri. Do takrat pa poskrbimo za svojo kožo po že znanih smernicah.

Več informacij:
citymagazine.si