Vsi smo verjetno enotnega mnenja, da je popravljanje slovničnih napak in usajanje nad morebitnimi napakami v črkovanju skrajno neprijetno in velikokrat tudi nesramno. Pred kratkim pa so celo znanstveniki pokazali, da so ljudje, ki popravljajo slovnične napake drugih, manj prijetni. Več o tem si preberi v članku.

Pred kratkim se je znano dejstvo, da so ljudje, ki se vtikajo v izražanje drugih, rahlo neprijetni, izkazalo tudi za potrjeno s strani raziskovalcev. V študiji, ki je bila objavljena v reviji PLoS One, so morali udeleženci prebrati e-poštno sporočilo s slovničnimi in tipkarskimi napakami. Po tem so odgovorili na vprašalnik, s katerim so ocenili pisca tega sporočila, pozneje pa so rešili še osebnostni vprašalnik ter podali svoje demografske podatke.

Ljudje, ki so jim pomembne slovnične napake, so bolj nesprejemljivi

Ljudje, ki so jim pomembne slovnične napake, so bolj nesprejemljivi

Osebnostni vprašalnik je meril pet osebnostnih potez: ekstrovertiranost, sprejemljivost, odprtost, nevroticizem in vestnost. Raziskovalci so ugotovili, da bolj ekstrovertirani ljudje spregledajo več napak kot introvertirani; bolj vestni posamezniki so bili bolj občutljivi na tipkarske napake; manj spremenljivi ljudje – torej takšni, ki jim socialne norme in to, da so priljubljeni, ni tako pomembno – pa so bili zelo občutljivi na slovnične napake.