V trenutku, ko pomislimo, da smo v popolnosti spoznali partnerja in vemo, da v odnosu ni več nobene enigme, tudi strast nekoliko pojenja. Četudi takrat pristna ljubezen postane najpomembnejša, igra strast še kar pomembno vlogo. Kaj narediti, da bo ljubezen kot na začetku zveze?

Najpogostejši razlog, zaradi katerega izgine strast med partnerjema in postaneta spolno pasivna, je odtujevanje, ki se s časom le stopnjuje, pravijo strokovnjaki. Pogosto se zgodi, da eden od partnerjev postane kritičen in agresiven, medtem ko se drugi začne braniti in oddaljevati.

Strast in spolnost temeljita na čustveni intimnosti in bližini, kar samo po sebi pove, da bosta morala delati na področju čustvene povezanosti. Strokovnjaki pravijo, da morata prisluhniti drug drugemu, se pogovarjati in se obnašati ljubeče ter spoštljivo.

Zlato pravilo, ki obrodi sadove, je pogovor o pozitivnih potrebah. Z izražanjem pozitivnih potreb se bosta izognila kritiziranju, zahtevam ali pritoževanju. Namesto, da drug drugemu govorita, kaj je narobe z vama, se osredotočita na to, kaj lahko naredita, da stvari delujejo.

5 STVARI, KI BODO PONOVNO ZANETILE STRAST

Spremenita način, na katerega začenjata spolni odnos.
Razmislita o tem, na kakšen način pristopata drug do drugega. Morda sta groba ali pa se medsebojno kritizirata, kar ustvari občutek krivde. Ne smeta se počutiti, kot da drug drugega napadata, ker med vama ni strasti. Igrajta se s svojimi možgani, ki izkusijo več užitka, če si morajo zaslužiti nagrado. …

Spremenita način, na katerega začneta spolni odnos.

Pogosteje se držita za roko.
Držanje za roko, objemanje in dotikanje naj bi sproščalo oksitocin, zaradi česar naj bi se sprostila, pravijo strokovnjaki. Fizična bližina naj bi omejevala stresne hormone.

O čem se pogovarjata v spalnici?
Strasti ne bosta prebudila, če se bosta v spalnici pogovarjala o hišnih opravilih, stroških, položnicah, službi ali življenjskih težavah. Skupni čas bi morala posvetiti spolnosti, drugače ne bosta naredila spremembe, saj se vzburjenost zmanjša, če sta pod stresom ali razstresena, pravijo strokovnjaki.

Spolnost naj bo vajina prioriteta.
Strast se ne bo povrnila le s spolnim odnosom, temveč morata imeti vedenje o tem, katere stvari vama ugajajo. Spolnost je lahko priložnost, da se bolje spoznata.

Blagoslov, a hkrati prekletstvo je to, da mnogi v partnerju vidijo prijatelja, sodelavca, svetovalca … in dodeljevanje vlog v veliki meri vpliva na to, da odnos postaja vse težji. Prioriteta v razmerju je ljubezen, torej vaš partner ima vlogo osebe, ki vas ljubi, vi ljubite njo in je med vama strast, pravijo strokovnjaki. In ta vloga mora biti najpomembnejša.

Spolnost naj bo vajina prioriteta.

Rastita skupaj.
Ljudje so prepričani, da strast izgine zaradi rutine. In zakaj bi vidva v to verjela? Strast je del naših izkušenj, kar pomeni, da vsak dan rasteta in se spreminjata skozi čas. Če skupaj rasteta, bosta skupaj obnovila tudi vajino čustveno vez.

Posvečenost osebni rasti je gonilo za strastno življenje. Vsaka oseba želi opravljati delo s strastjo, živeti s strastjo, potovati s strastjo … in zakaj ne bi ljubili s strastjo? Ko bosta druge stvari opravljala s strastjo, bo strast prišla tudi v vajino splanico!