Vćasih se počutimo zelo nenavadno do te mere, da ne znamo razložiti, za kaj sploh gre. To ni nič čudnega, ker obstajajo čustva, ki jih vsi občutimo, a si jih preprosto ne znamo razložiti.

Ljudje menijo, da je dobro, da svojih čustev sploh ne kažejo, ker si nihče ne želi, da jih drugi vidijo v ranljivem položaju. Koliko je to dejansko dobro, ne vemo, vsak med nami pa je imel zagotovo nenavadna čustva, ki jih ni znal pojasniti. Včasih nekaj čutimo zaradi določenih krajev, počutimo se nenavadno, ko pogledamo določeno osebo v oči ali nas razmišljanje o življenju spravi v nenavadno voljo.

Če v naši kulturi nimamo izraza za določena čustva, še ne pomeni, da ga nimajo v drugih kulturah. Zbrali smo čustva, ki jih vsi občutimo, a si jih ne znamo razložiti. Lahko pa jih pojasnijo tuje besede.

12 nenavadnih čustev, ki jih vsi občutimo, a jih ne znamo pojasniti.

1. Nodus Tollens: občutek, ko nenadoma ugotovimo, da naše življenje, ki smo ga živeli do tega trenutka, nima več smisla.

2. Onism: občutek, ko ugotovimo, da smo ujeti v telesu, ki živi v odprtem svetu, v katerem je toliko stvari za videti, a z njim v tem trenutku lahko naredimo zgolj eno stvar in veliko tega nikoli ne bomo videli.

3. Opia: občutek, ko pogledamo določeno osebo v oči in se počutimo ranljivo.

4. Anecdoche: občutek, ko se pogovarjamo z osebami, ki niso pripravljene poslušati, ampak zgolj govoriti, in tako nastane nešteto število nepovezanih besed, ki se prekrivajo.

5. Rubatosis: občutek, ki ga dobimo takrat, ko se zavemo bitja svojega srca.

6. Rückkehrunruhe: občutek, ki ga dobimo, ko se vrnemo s čudovitega potovanja, a se zavemo, da smo pozabili, kako je bilo. Moramo se spomniti, da se je sploh zgodilo.

7. Occhiolism: občutek, ko spoznamo, da je naš pogled na svet tako majhen v primerjavi s tem, kako velik je svet in koliko različnih pogledov obstaja.

8. Mauerbauertraurigkeit: občutek, ko moramo zavrniti druge, tudi če so naši sorodniki ali prijatelji.

9. Kuebiko: občutek, ki ga dobimo, ko se zavemo, koliko je nasilja v svetu, v katerem živimo, a smo nemočni in ga zgolj opazujemo.

10. Sonder: občutek, ko se zavemo, da mimoidoči živijo svoje življenje, tako kot ga tudi mi živimo, polno ambicij in težav. In tudi mi smo za njih le mimoidoči.

11. Exulansis: občutek, ko želimo povedati zgodbo določeni osebi, ki se ni sposobna vživeti in se z njo ne more povezati.

12. Vemödalen: občutek, ko posnamemo nekaj fantastičnih fotografij določene stvari, ki je prelepa, zavedajoč se, da je takšnih fotografij nastalo že zelo veliko.