Kako razmišljamo in kam usmerjamo svojo energijo in pozornost, v veliki meri vpliva tudi na to, katerim stvarem bomo dali prednost, kaj bomo sploh opazili, komu bomo dali priložnost. Vse to logično vpliva tudi na to, kakšno bo naše življenje.

Raziskovalka na univerzi Stanford, Carol Dweck, trdi, da obstajata dva načina mišljenja, ki pomembno vplivata na naše življenje. Imenujeta se fiksni način mišljenja (fixed mindset) in mišljenje osredotočeno na rast (growth mindset).

Za prvi način mišljenja je značilno to, da verjamemo, da so naše sposobnosti, kot na primer inteligentnost, pa tudi osebnostne lastnosti, relativno nespremenljive. Za drugi način mišljenja pa je značilno, da verjamemo, da se skozi življenje lahko spreminjamo in imamo tako možnost, da rastemo v smer, ki nam je blizu. Osebe, pri katerih prevladuje fiksni način mišljenja večkrat izgubijo interes, ko določena naloga postane težka, če so zavrnjeni se hitro ustrašijo, potrebujejo pa tudi več zunanje motivacije.

Ljudje, pri katerih prevladuje mišljenje osredotočeno na rast, so bolj motivirani tudi v primeru, ko je izziv večji, saj verjamejo, da se je možno izboljšati, prav tako pa so tudi bolj notranje motivirani.

Očitno je torej, da je fiksni način mišljenja nekoliko slabši za nas. A dobra novica je, da je način mišljenja s potrpežljivostjo možno spremeniti. Kako? Prvi korak je, da sprejmemo lastne šibke točke in smo z njimi pomirjeni. Vsi pač ne moremo biti dobri v vsem in s tem ni popolnoma nič narobe. Nadaljnje pa lahko pri spreminjanju načina mišljenja pomaga predvsem to, da čim bolj poslušamo sami sebe in delujemo v skladu z lastno integriteto in željami. Ko sledimo tistim ciljem, ki nas vlečejo zarad njih samih in ne zaradi neke zunanje nagrade, je velikokrat manj pomembno, kako dobro se bomo odrezali, saj tako ali tako že uživamo na poti do cilja.