Optične iluzije so zanimiva stvar, ki se pogosto poigra z našim umom. Pomagale naj bi tudi pri odkrivanju novih bolezni. Ta optična iluzija ti dejansko lahko pove, ali imaš zdrave oči. Preveri!

Predstavljamo ti optično iluzijo, ki ti pove, ali so tvoje oči zdrave. Na tebi je le, da si ogledaš spodnjo fotografijo in slediš navodilom.

Kaj vidite?

Kaj si opazil/-a na fotografiji?

  • kup valovitih črt
  • kup diagonalnih črt
  • oboje
  • delfina

Če si izbral/-a tretji odgovor, imaš morda obolenje oči, ki ga v tujini poznajo pod poimenovanjem “curvature blindness”. Če si na sliki prepoznal/-a delfina, pa je najbolje, da obiščeš zdravnika.

Ali vam oči služijo dobro?

Predlagamo ti, da svoj pogled usmeriš proti črni in beli površini ob kotih slike. Opazil/-a boš, da so na fotografij le valovite črte. Nekoliko nenavadno so videti le v sivem polju. Na enak način fotografijo prepozna večina ljudi, zato se ti za svoje zdravje za zdaj še ni treba bati.

Eksperimentalni psiholog Kohske Takahashi je situacijo razložil z znanstvenega vidika. Po njegovem mnenju človekovi mehanizmi za zaznavanje valovitih in prelomljenih črt med seboj tekmujejo za prevlado. Raziskave so pokazale, da so v vizualnem sistemu običajno dominantne črte z jasno izraženimi robovi. Naši možgani in oči so torej bolj naklonjeni k prepoznavanju kotov.