Inteligenca? Talent? Sreča? Ne, znanost pravi, da je najbolj verjetna vrlina za uspeh, torej zaradi katere bomo uspešni, nekaj čisto drugega.

Kaj kaže na to, da bomo uspešni? Če boste ugibali, boste verjetno rekli: inteligenca, talent, sreča ali dobre zveze. Seveda, tudi to so pomembne stvari, ko je govor o doseganju uspeha. Ampak znanost ponuja drugačen odgovor na to vprašanje.

PREBERITE ŠE: Recept za služenje denarja: vsi bogataši imajo te skupne lastnosti!

Kaj torej pravi znanost? Ključna vrlina za uspeh je odprta mreža.

Kaj je odprta mreža?

Večina ljudi gradi svojo kariero v zaprtih mrežah – okoli ljudi, s katerimi se že poznajo – in ostane v enaki panogi, v enaki religiji in enaki politični stranki. Seveda ima tudi to svoje prednosti, saj ljudje poznajo neizgovorjena pravila, pogoje, hkrati pa delujejo v skupini, ki svet dojema enako kot oni. Čeprav morda ljudje iz odprte mreže dajejo občutek, da so osamljeni in nerazumljeni, trki ljudi, ki prihajajo iz različnih okolij in imajo različne svetovne nazore, predstavljajo izjemno dragocenost. Ljudje, ki pobegnejo iz svojih zaprtih skupin, delujejo kot povezovalci in prevajalci med različnimi zaprtimi mrežami, hkrati pa se ponašajo z izjemno ustvarjalnim potencialom, saj so sposobni združevati ideje z različnih področij.
Če ste torej sposobni prenašati občasno družbeno in intelektualno nelagodje pri tem, ko se gibljete med različnimi skupinami, boste pridobili izjemni “booster” za karierni uspeh.