Sstavite na nasvete novinarja Napoleon Hilla, ki je v 20 letih preučil preko 500 milijonarjev, ki so začeli iz ničle. Njihovo pot do bogastva je razdelil na 13 korakov.

Novinar Napoleon Hill je v nekih drugih časih, leta 1937, izdal knjižno uspešnico Z idejo do bogastva (Think and Grow Rich), v kateri je izdal recept za služenje denarja, za katerega potrebujemo 13 sestavin. Gre za učbenik o uspehu, v katerem pa Hill neposredno ne omenja denarja, bogastva, financ ali delnic, ampak se osredotoča na psihološke dejavnike, ki stojijo na poti do uspeha.

Njegov pristop je tudi 78 let kasneje še kako aktualen, saj je, kot je dejal finančni strokovnjak Farnoosh Torabi, obvladovanje denarja in bogatenje bolj povezano s psihologijo in miselnostjo kot z drugimi elementi.

1. Želja: morate si želeti.

Vsi bogataši so začeli s sanjami, upanjem, načrtom in željami, preden so postali premožni. Ničle na bančnem računu pa so videli, še preden so tam dejansko bile.

2. Vera: verjemite, da lahko dosežete svoj cilj.

Ustvarjanje bogastva se začne s pravo miselnostjo, z vero, da si lahko nakopičite denar, kajti osnovna celica uspeha je prav misel, razlaga Hill.

3. Avtosugestije: uporabljajte pozitivne trditve na poti do cilja.

Pretapljanje hlepenja po denarju in uspehu v resničnost zahteva, da podzavesti vseskozi pošiljate miselne predstave in mantre, ki podpirajo vaš cilj. Moč misli je namreč neverjetna. Ponavljajte na glas, kako želite cilj doseči, to pa zato, da postanete obsedeni s svojimi nameni.

4. Specializirano znanje: nabirajte izkušnje in se nikoli ne nehajte učiti.

Znanje je potencialna moč. A izobrazba postane močna in vodi do bogastva šele, ko jo znamo unovčiti v praksi. Poleg tega sprejmite misel, da se nikoli zares niste nehali učiti.

5. Domišljija: pridite do ideje in vizualizirajte svoj uspeh.

Če si lahko uspeh predstavljate in zamišljate v glavi, vam je tudi dejansko dosegljiv, pravi Hill. Ideje so gradniki premoženja, same ideje pa plod domišljije. Človekova edina (razumska) omejitev zato leži v njegovi osebnostni rasti in uporabi domišljije.

Pidite do idejo in vizualizirajte svoj uspeh.

Bogataši pridejo do ideje in vizualizirajo svoj uspeh.

6. Načrtovanje: ukrepajte.

Potem ko ste si enkrat ustvarili miselno sliko uspeha, morate ukrepati in začeti iti v smer, kamor si želite. A biti morate vztrajni in polni zanosa. Večina izmed nas je namreč dobra na začetku, a smo slabi finišerji. Še več, ljudje smo nagnjeni k temu, da obupamo že ob prvih znakih poraza, zato na poti do uspeha ni zamenjave za vrlino, ki se ji reče vztrajnost.

PREBERITE ŠE: Do 65. leta milijonar: koliko denarja moramo dati na stran vsak dan?

7. Odločitev: premagajte obotavljanje z odločnostjo.

Ključna lastnost, ki jo je Hill zaznal pri bogataših, ki so se ustvarili sami, je bila odločnost. Tisti, ki hitro sprejemajo odločitve, vedo, kaj želijo, in imajo težnjo po tem, da dobijo, kar hočejo. Odločnost pa ni le značilnost bogatašev, ampak tudi ena najpomembnejših lastnostih, ki jih mora imeti vodja.

8. Vztrajnost: ne odnehajte, dokler ne dobite, kar ste želeli.

Vztrajnost je temeljni kamen bogastva, kljub temu pa ima le peščica ljudi takšno moč volje, da željo po denarju spremeni v pravi denar. Bogastvo se namreč ne odziva na želje, ampak na izdelane načrte, podprte z izkristaliziranimi željami in vztrajnostjo.

9. Moč idejnega vodje: obkrožite se z najboljšimi.

Bogataši se obkrožijo z nadarjenimi prijatelji in kolegi, ki delijo njihovo vizijo. Več glav več ve in tako, kot bo več baterij dalo več energije kot ena sama, bo tudi več intelekta na kupu dalo boljše rezultate. To tudi pojasnjuje, zakaj se bogati tako radi družijo z bogatimi in zakaj zmagovalci privlačijo zmagovalce. Če ste izpostavljeni ljudem, ki so bolj uspešni od vas, to naredi prostor za izboljšave in vam ponudi možnost, da še izboljšate svoj potencial in s tem povečate svoje premoženje.

Obkrožite se z najboljšimi.

Obkrožite se z najboljšimi.

10. Seks: izberite primernega partnerja.

Seksualna energija je neverjetna sila, ustvarja fizično in čustveno življenje, in če jo znamo preusmeriti v še kaj več kot seks, lahko prispeva k naši ustvarjalnosti, strasti, navdušenju in vztrajnosti, torej k stvarem, ki so ključne pri kopičenju premoženja. Spolna sla je najmočnejše človekovo poželenje in zgodovina je polna dokazov, zato je izbira pravega partnerja eden ključev do uspeha.

11. Podzavest: bodite pozitivno naravnani in zatrite negativna čustva.

Če resnično želite biti bogati, si morate želje in načrt vcepiti v podzavest. Podzavest namreč ne počiva in če jo hranite s pravimi mislimi, bo to pripomoglo k uspehu. Če je ne boste zalivali s svojimi vizijami, se bo hranila z mislimi, ki so rezultat vašega zanemarjanja ideje o uspehu.

12. Možgani: povežite se s pametnimi ljudmi in se učite od njih.

Tu ni treba izgubljati besed, naj poudarimo le to, da je pomembno, da se povežete z inteligentnimi, ustvarjalnimi in pozitivno naravnanimi posamezniki, ki vas bodo navdihovali in podpihovali vašo željo po uspehu.

13. Šesti čut: zaupajte instinktu.

Šesti čut je spolzek teren, zato naj stopite šele, ko ste naredili vseh predhodnih ducat korakov. Povedal vam bo, česar vam nihče drug ne more, a kljub temu ga uporabljajte s skrajno mero previdnosti, saj te ”veščine” ni lahko usvojiti (pravzaprav ste z njim rojeni ali ne). Razveseljiva novica pa je, da boste tudi brez njega lahko prilezli zelo daleč.