Ljudje se delimo na desničarje in levičarje. Večina nas spada v prvo, mnogo manj pa v drugo skupino. Brez skrbi, čeprav ste spretnejši z levo roko in nogo, z vami ni nič narobe. Smo pa nedavno dobili odgovor, zakaj prihaja do takšne delitve.

Znanstveniki iz univerze v Bochumu so se v lanskoletni raziskavi ukvarjali z izražanjem genov v hrbtenjači med osmim in dvanajstim tednom nosečnosti. Odkrili so, da se gibanje rok in nog začne snovati v centru za motoriko v možganski skorji, ki nato pošlje signal hrbtenjači, ta pa signal preoblikuje v gibanje.

Motorični center s hrbtenjačo na začetku človekovega razvoja še ni povezan, so pa zato opazni prvi znaki tega, ali bomo levičarji ali desničarji. Znano je, da v 13. tednu nosečnosti dojenčki že izberejo prst za sesanje – večina se odloči za desnega, nekateri pa za levega.

10% ljudi je levičarjev.

Raziskovalci so ugotovili, da se že pri osmih tednih razvoja zarodka pojavljajo razlike v oblikovanju hrbtenjače, ki vplivajo na to, s katero roko in nogo bomo spretnejši. Kako točno pride do tega, pa bo treba še podrobneje raziskati.

Vsi odgovori ležijo v hrbtenjači.

Več informacij: TO JE PRAVI RAZLOG ZA TO, DA SI LEVIČAR