Na višini 2118 metrov, na Jezerih v Julijskih Alpah, nas čaka nov bivak II. V nadaljevanju si poglejte njegovo skromno, a lično, toplo in varno notranjost.

Bivak II stoji na mestu, kjer so že davnega leta 1936 postavili prvotni bivak. Tam je v ekstremnih vremenskih pogojih vztrajal kar 80 let, lansko jesen pa so ga zaradi dotrajanosti preselili v dolino in poklonili Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani. Vse od takrat so potekale priprave na postavitev bivaka II, ki je te dni s pomočjo prostovoljcev in številnih domačih donatorjev naposled odprl svoja vrata in zdaj nudi zatočišče ljubiteljem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev.

Izjemen pogled z bivaka na Triglav. (Foto: Anže Čokl, anzecokl.com)

Izjemen pogled z bivaka na Triglav (Foto: Anže Čokl, anzecokl.com)

Ena od najlepših lokacij v Triglavskem narodnem parku

Bivak II stoji nad dolino Vrata z razgledom na severno triglavsko steno, na eni od najlepših lokacij v Triglavskem narodnem parku. V njem lahko prenoči do šest ljudi na skupnih ležiščih, v bivaku so obiskovalcem na uporabo tudi klop, zložljiva miza, skladišče in dvojni USB-priključek za polnjenje mobilnih telefonov.

PREBERITE ŠE: Over The Edge: najvišja gugalnica v Evropi

Ohranili so preverjene tehnične rešitve.

Darko Bernik, konstruktor novega bivaka, narejenega na osnovi prvotnega načrta iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini, je o bivaku II povedal: ”V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju.”

Interier novega bivaka v macesnovem lesu. (Foto: Anže Čokl, anzecokl.com)

Notranjost novega bivaka v macesnovem lesu (Foto: Anže Čokl, anzecokl.com)

“Obiskovalci bivaka naj bodo odgovorni uporabniki.”

Postavitev novega bivaka v osrčju Triglavskega narodnega parka je tudi velik logističen zalogaj, pri čemer so združili moči številni prostovoljci. Vsi sodelujoči si želijo, da bi nov bivak obiskovalcem še desetletja odlično služil. Alpinist Anže Čokl ob tem dodaja: ”Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja.” Za informacije o zasedenosti bivaka se obrnite na Alpinistični odsek Jesenice.

Ogled galerije – Bivak II v Julijskih Alpah