Prehrambni proizvodi slabe kakovosti nimajo zgolj slabega okusa, temveč lahko povzročijo tudi zdravstvene težave. Ravno zato je izbira prave hrane zelo pomembna. Morda vam kateri izmed teh načinov pomaga pri presojanju, kakšna je kakovost hrane, ki jo jeste.
Jajca
Vsa jajca so na prvi pogled videti enaka, zato ne moremo vedeti, koliko so stara. S kozarcem vode to lahko preverite – postavite jajce v kozarec z vodo in opazujte, kaj se zgodi. Če jajce potone in se posede na dno kozarca, je sveže. Ko plava na vodi, pa je staro približno teden ali dva tedna. Jajce plava, ker v lupino dostopa več zraka.
Avokado
Obstajajo nekateri nasveti, kako izbrati pravi avokado. Opazujte barvo na vrhu avokada – če je močno zelena, je verjetno premalo zrel. Močno rjav vrh pomeni, da je prezrel in da bo avokado verjetno v notranjosti gnil.
Lubenica
Če razrežete lubenico in opazite razpoke na površini, bi bilo najbolje, da jo zavržete – razpoke naj bi povzročile kemikalije, ki jih nekateri kmetje uporabljajo za večjo rast lubenic. Te pa naj bi vodile do zdravstvenih težav in zastrupitev.
Banane
Glavna razlika med ekološkimi in neekološkimi bananami je, da se slednje lahko goji z uporabo sintetičnih gnojil, insekticidov in herbicidov. Ekološko sadje se goji le s pomočjo naravnih snovi.
Pri izbiri banan naj bi se izogibali sivkastim barvam banan, saj to pomeni, da so jih nabrali, preden so bile zrele, ali so jih predolgo hranili v neprimernih pogojih. Izbrati bi bilo bolje banane živahne rumene barve, ki imajo črne pike.
Sušeno sadje
Nekateri proizvajalci dodajajo konzervanse suhem sadju, da ga naredijo bolj privlačnega in preprečijo izgubo barve. Takšno sadje naj bi vsebovalo sulfite, ki so nevarni za zdravje, zato bi morali izbrati suho sadje z naravnimi rjavkastimi ali sivimi barvami, in ne s svetlo obarvanimi in sijočimi barvami.
Jagode
Obstaja več nasvetov o tem, kako izbrati dobre jagode. Primerne naj bi bile jagode s svetlo rdečo barvo, ki nimajo belih pik, ki nakazujejo, da jagode še niso zrele. Ne bi se smeli bati tudi nepopolnih oblik jagod, saj ravno ‘popolne’ jagode ne zagotavljajo dobrega okusa.
Čokolada
Nekateri proizvajalci zavajajo kupce glede tega, kolikšno vsebnost kakava ima čokolada. To lahko preverite tako, da prelomite čokolado in poslušate zvok. Lomljenje čokolade z visoko vsebnostjo kakava bo proizvedlo glasen ‘klik’ zvok. Čokolada z manjšo vsebnostjo kakava pa bo naredila nežen in dolgočasen zvok.
Maslo
Maslo je zelo pogosto ponarejeno, zato je pomembno vedeti, kako izbrati pravega. Naravno maslo je narejeno iz mleka in je praviloma dražje kot njegovi nadomestki. Pravo maslo ima naravno barvo in se enakomerno topi. Nadomestki masla pa puščajo kapljice na površini in se hitreje topijo.
You must be logged in to post a comment.