Delati dobro vključuje tudi odpovedovanje, potrpežljivost in sposobnost odpuščanja,a hkrati nkomur ne moreš pomagati, če se zgolj razdajaš – poskrbeti moraš tudi za svoje potrebe in dobro počutje. Katere lastnosti te naredijo boljšega ČLOVEKA?

Že slavni filozof Aristotel je trdil, da se sreča skriva v pravičnosti – Pravičnost pa pomeni, da sebi in drugim odmerimo enako količino dobrega in enako količino slabega. Kako priti do pravičnosti, dobrote in sreče? Kako postati boljša oseba, ČLOVEK?

6 lastnosti, ki te naredijo boljšo osebo:

Integriteta

Imeti integriteto pomeni, da si iskren/-a in konsistenten/-a v svojih načelih in dejanjih. Pomeni tudi, da se držiš svojih etičnih in moralnih principov tudi takrat, ko je to težko in nemogoče.

Odprtost

Odprtost je ena od petih osebnostnih lastnosti, ki meri, kako radovedni in odprti smo za nove izkušnje. Ljudje, ki so odprtejši, dosegajo načeloma višje točke na testih inteligentnosti, prav tako pa imajo liberalnejše poglede na svet. Odprti ljudje imajo manj predsodkov, so manj nastrojeni proti ljudem, ki so drugačni od njih in so na splošno tolerantnejši.

Bodi toleranten tudi do tistih, ki jih ne razumeš.

Hvaležnost

V družbi, ki poudarja individualizem in nam daje iluzijo, da je vse v naši moči in smo za svojo srečo in nesrečo zasluženi (oziroma krivi) mi sami, se je težko spomniti, da smo lahko za marsikaj tudi hvaležni.

Mnoge raziskave so pokazale, da sta kontekst in okolje najpomembnejša dejavnika uspešnosti v življenju (na primer otrokova uspešnost v šoli je skoraj najbolj pogojena s socialno-ekonomskim statusom njegove družine). Bodi hvaležen/-na, za stvari, ki jih imaš, saj še zdaleč niso samoumevne.

Sočutje

Biti sočuten do drugega človeka je precej lahko, ko nam je ta človek blizu ali pa vsaj podoben. Težje je biti sočuten do tistih, ki so precej drugačni od nas. Pa vendar, ravno tam leži možnost za izboljšavo – tako sebe, kot sveta.

Redko kdo je povsem zaslužen za svojo srečo in rekdo kdo je kriv za svojo nesrečo.

Iskrenost

Iskrenost je edina pot, da se zares povežemo z drugimi na pristen in globok način. Tudi, ko lahko resnica prizadene, je pomembno, da ne lažeš, saj sicer zgolj podaljšuješ trenutek, ko bo nekdo prizadet.

Pogum

Za vse omenjene lastnosti pa moraš imeti pogum. Ni se lahko držati svojih moralnih standardov. In ni lahko poslušati notranjega kompasa, ko ti celotni svet kriči nesmiselne nasvete. Prav tako se je težko odpovedati udobju, zato da si sočuten do drugih. In zagotovo zahteva veliko mero poguma to, da premagaš lastne predsodke, ki so vedno zgolj manifestacija strahu pred neznanim.

Slediti lastnim moralnim standardom zahteva veliko poguma!