Teorija o vplivu vrstnega reda rojstva – torej ali gre za prvorojenca, otroka v »sendviču« ali najmlajšega – se začne s psihoanalitikom Alfredom Adlerjem, ki je zagovarjal idejo, da vrstni red rojstva vpliva na tvojo osebnost. In kakšna oseba si?

Teorijo o vplivu vrstnega reda rojstva je razvil že Alfred Adler, eden izmed pionirjev psihoanalize – po njegovi teoriji je najstarejši otrok verjetno najbolj konzervativen, ima željo po moči in posega po vodstvenih pozicijah. Ker morajo najstarejši otroci v družini pogosto pomagati pri različnih opravilih, so tudi skrbnejši in veliko bolj samoiniciativniDrugorojeni otroci pa so ambiciozni, a redko sebični. Pogosto si zastavijo nekoliko previsoke cilje.

Najmlajši otroci po zaključkih Adlerja prejmejo največ pozornosti in se morajo za svojo neodvisnost bolj boriti. Prav tako se morajo najmlajši boriti s standardi uspeha, ki so jih pred njimi postavili njihovi starejši sorojenci. Če jim uspe premagati ta napor, so najmlajši otroci pogosto karierno zelo uspešni. Kaj pa pravi Adlerjeva teorija o edincih in edinkah? Adler pravi, da so ti otroci velikokrat bolj odvisni od drugih, pa tudi bolj osredotočeni nase. So tudi v večji nevarnosti, da podležejo perfekcionizmu.

Kaj o razlikah med sorojenci pravijo sodobne raziskave? Ta študija je pokazala, da so prvorojenci verjetno iskrenejši in dominantnejši, vendar pa tudi hitreje podležejo stresu in so nekoliko manj družabni. Raziskave so pokazale tudi na obstoj povezave med inteligentnostjo in vrsto rojstva: najstarejši naj bi imeli v povprečju višji rezultat na testih intetligentnosti. Vendar so te povezave zelo šibke.