Če je kdo, ki ga morate poslušati, ko pride do obiska restavracije, je to Gordon Ramsay, slavni škotski kuhar, ki nima dlake na jeziku. In katera so tri zlata pravila, ki se jih je po mnenju Ramsayja v restavraciji treba držati?

Ne naročajte ‘dnevnih specialitet’.

Gordon Ramsay pravi, da so ‘specialitete’ tam zato, da se čim prej pojejo. Če je na meniju 10 specialitet, to niso specialitete. Kombinacija nenavadnih sestavin, ki jih še nikoli niste videli v skupaj? To je najbrž zato, ker se mora kuhinja teh sestavin nekako znebiti in je nekdo kuharju naročil, naj uporabi domišljijo.
 Ni vse zlato, kar se sveti ...

Ne naročajte ‘najboljše pri nas’.

Tudi beseda najboljše je lahko zavajajoča. Na menijih se pogosto znajdejo jedi s pridevniki ‘znani’, ‘najboljši’ itd., a kdo lahko to zares trdi?

PREBERITE ŠE: RECEPT: VEGANSKI MANGOV SLADOLED, KOŠČEK NEBES

Najboljše vino za najnižjo ceno

Ramsay pravi, da moramo stremeti k temu, da dobimo najboljše vino za najnižjo ceno. Sommelier nam lahko priporoča vina, vedno pa vprašajmo za ceno. Če je cena steklenice pod 30 evrov, potem nikar ne oklevajmo.
 Bon Appetit

Kaj je tisto, kar nas Ramsay želi naučiti? Ne bodimo naivni in ne bodo nam spraznili žepov. Zato se nikar ne zaletite in naročajte le znane chefove specialitete, ki jih kombinirate s steklenico rdečega vina, ki ga naročite, še preden sommelierju uspe prebrati ime na nalepki steklenice.