Branje je nedvomno eden najboljših načinov preživljanja prostega časa. Popelje nas v nepoznani svet, ki je v nasprotju s filmom veliko bolj naš, saj ga delno konstruiramo s svojo domišljijo. Nič nenavadnega torej ni, da branje pripomore k izboljšanju počutja ter deluje terapevtsko.

Vsak, ki se je že kdaj izgubil v dobri zgodbi in pozabil na vse ostalo okoli sebe, ve, da knjige v sebi skrivajo čarobno moč: odpeljejo nas na neverjetne dogodivščine, kjer se lahko poistovetimo z glavnimi junaki, ter nam omogočijo, da pozabimo na vsakdanje skrbi, hkrati pa nas naučijo novih strategih spopadanja s težavami. Znano je, da lahko branje pripomore k izboljšanju počutja ter deluje terapevtsko.

 Knjige omogočajo pobeg


Knjige omogočajo pobeg.

V ZDA se je razširila nova veja terapije z imenom biblioterapija. Ta vrsta pristopa uporablja leposlovje in poezijo kot orodje za boj proti depresiji, anksioznosti, motnjami hranjenja ter drugim duševnim problemom. Branje ima subtilen, a pomemben učinek na našo kognicijo in psiho: knjige nas povlečejo v popolnoma drug svet, spremenijo našo percepcijo na svet in samega sebe ter oblikujejo naše vrednote.

 Branje blagodejno vpliva na naše čustvovanje


Branje blagodejno vpliva na naše čustvovanje

Čeprav je organizirano zdravljenje z literaturo precej nova stvar, pa je branje že od nekdaj izjemno cenjeno – že stari Grki in Rimljani so prisegali na branje kot ključni del posameznikovega in družbenega zdravja, raziskave po drugi svetovni vojni pa so pokazale, da branje Jane Austen pomaga pri premagovanju posttravmatske stresne motnje.

PREBERITE ŠE: Sanjska služba – sestavljanje kock Lego

 Pomembna je izbira kvalitetne literature


Pomembna je izbira kvalitetne literature

Če vas žuli kakšna skrb ali se spopadate s stresom, vam priporočamo, da nekoliko počakate z jemanjem tablet ter poskusite, ali vam v oporo lahko stopijo Huxley, Hesse ali pa J. K. Rowling.