Ni dovolj, da se zgolj namažete kremo in čakate na čudežno delovanje. Pomembno je tudi, da veste te stvari o kremi za sončenje.

Odprta embalaža kreme za sončenje se lahko uporablja od 9 do 12 mesecev, kar pomeni, da iste kreme za sončenje ne morete uporabljati dve leti zapored.

Ko ste na plaži, uporabljajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, ne manjšim do 30, a idealno bi bilo, da uporabljate kremo za sončenje z ZF 50+, vendar se morate zavedati, da nobena krema ne nudi 100-odstotne zaščite. ZF 15 ščiti pred 93 odstotki UVB-žarkov, ZF 30 blokira 97 odstotkov žarkov, ZF 50 pa 98 odstotkov.

Znanstveniki z univerze v Manchestru in iz londonskega inštituta za raziskovanje raka, ki so preiskovali maligni melanom, najsmrtonosnejšo obliko kožnega raka, so odkrili, da tudi sončna krema z ZF 50 prepušča dovoljšno količino UV-sevanja, ki lahko poškoduje DNK v koži pigmentnih celic. Čeprav ne zagotavlja popolne zaščite, pa kljub temu upočasni škodljiv učinek UV-sevanja.

Kreme so najboljše v kombinaciji z drugimi metodami zaščite pred soncem, kot je recimo senčnik, nošenje klobuka ali kape iz naravnih materialov in izogibanje soncu med 11.00 in 17.00, ko je sonce najmočnejše.