Stres je neizogiben del našega vsakdanjika. A pogosto je tako močen, da vpliva na naše zdravje, saj stresni dogodek lahko vpliva na vaš spomin, še preden se zgodi.

Glede na študijo, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Journals of Gerontology, lahko stresen dogodek vpliva na vaš spomin, še preden se zgodi. Raziskava je ugotovila, da pričakovanje stresa vpliva na zmanjševanje kapacitete delovnega spomina ter hitrost procesiranja podatkov. Pričakovanje potencialnih stresnih dogodkov ima za človeka prilagoditveno funkcijo – omogoča mu boljšo pripravo, morebitno izogibanje takšnih dogodkov ter vnaprejšnje organiziranje potrebnih virov za nadzor škode. Vendar pa ima glede na to raziskavo takšno pričakovanje stresa na človeka lahko tudi negativne posledice.

Raziskava je pokazala, da imajo udeleženci, ki bolj intenzivno pričakujejo negativne stresne dogodke v prihajajočem dnevu, okrnjeno delovanje delovnega spomina. Slednji je zelo pomemben za naše funkcioniranje, saj igra pomembno vlogo pri sprejemanju odločitev, sklepanju ter na splošno optimizaciji našega vedenja v najširšem smislu. Pričakovanje stresa je tako za nas tako funkcionalno kot škodljivo in vprašanje, ki se poraja, je, kaj storiti. Strokovnjaki priporočajo, da  v obdobjih, ko imate pred sabo veliko količino stresnih dni, uporabljate tehnike sproščanja – meditacija, joga, tek v naravi, čuječnost. Možnosti so skoraj neskončne, vendar je treba vedeti, da so te tehnike učinkovite le, če jih izvajate redno.

PREBERITE ŠE: To so stvari, ki znižujejo naše blagostanje in jih vsakodnevno nezavedno počnemo