Kljub temu, da živimo v drugačnih časih, ko se dinamika odnosov v gospodinjstvu spreminja, so znanstveniki ugotovili, da ti tvoj dragi ustvari 7 ur dodatnega dela. Pa se tega morda niti ne zaveda.

Če ste razmišljali o delitvi gospodnjih opravil in tožili, da morate za dragim nenehno pospravljati, bo to očitno držalo, saj je znanost ugotovila, da ti dragi ustvari 7 ur dodatnega dela!

V študiji, opravljeni na University of Michigan, ki jo je vodil ekonomist Frank Stafford, so odkrivali, kako se je spreminjala dinamika v zakonu od 60. in 70. let prejšnjega stoletja do danes. Kot ste morda že sami ugotovili ali pa menili, imajo sodobni zakoni enakomernejšo delitev gospodinjskega dela, vendar to še zdaleč ne pomeni, da ima vsak partner enak delež dela. Ženske resda danes delajo manj, kot so delale v drugi polovi 20. stoletja (17 ur na teden v primerjavi s 26 urami na teden), moški pa delajo nekoliko več (13 ur na teden v primerjavi s 6 urami na teden).

A Stafford in njegova ekipa so se vseeno bolj poglobili in tako prišli do naslednjih zaključkov:

  • Leta 1976 so poročene ženske v povprečju 9 ur več na teden posvetile gospodinjskim delom v primerjavi s samskimi ženskami, poročeni moški pa 3 ure več v primerjavi s samskimi moškimi.
  • Leta 2005 so poročene ženske naredile za 4 ure več gospodinjskih opravil v primerjavi s samskimi ženskami, poročeni moški pa za 5 ur več v primerjavi s samskimi moškimi.
Graf, ki kaže porazdelitev gospodinjskega dela.

Graf, ki kaže porazdelitev gospodinjskega dela.

“Ta graf kaže, da so v 2015 samske ženske brez otrok približno 10 ur na teden porabile za gospodinjska dela, poročene ženske brez otork pa nekaj več kot 17 ur na teden. Edina razlika? Prisotnost moškega, kar ženski naloži dodatnih 7 ur dela. Za moške je situacija obratna. Samski moški brez otrok so opravili okoli 8 ur gospodinjskih del na teden, poročeni moški brez otrok pa nekaj več kot 7 ur na teden. Žene jim torej prihranijo uro dela na teden,” pravi ekonomist Frank Stafford. “Gre za dobro znan vzorec. Še vedno obstaja znatna prerazporeditev dela, ki se pojavi ob sklenitvi zakonske zveze – moški večinoma delajo okoli hiše, ženske pa v gospodinjstvu. Seveda obstaja posamezne razlike, vendar pa je na splošno to to, kar se zgodi po poroki. Situacija se še poslabša, ko pridejo otroci.”

Preden svojemu možu zatežite, ne pozabite, da so ti rezultati splošni in da kažejo povprečje, medtem ko ima vsaka zveza oziroma zakon svojo edinstveno dinamiko.

Upajmo, da bodo sodobni zakoni kmalu resnično enakovredni. Stafford je sicer izvedel še nadaljnjo študijo, predstavljeno v 2018, ki je prav tako raziskovala podobne trende, tokrat med otroki. V letu 2002 so fantje naredili približno 21,4 minute gospodinjskega dela na dan, dekleta pa 40,5 minute na dan. Do leta 2014 so se te številke že nekoliko bolj izenačile, saj so fantje naredili 26,8 minute na dan in dekleta 30 minut na dan. Naslednje generacije so torej na pravi poti.