Grozljivke, posnete po resnični zgodbi, ki smo jih pripravili za vas, smo vsi gledali, a nismo vedeli, da ne gre za fikcijo, temveč so nekatere osebe morale zares prestati vse tisto, kar smo videli na platnu. Dobili boste kurjo polt!

Naježili se boste, ko boste videli, da so te grozljivke, ki smo jih vsi gledali, posnete po resnični zgodbi – od serijskih morilcev do nerazložljivih nadnaravnih pojavov: vse to je resnica, ne fikcija.

Mora v Ulici brestov (A Nightmare on Elm Street, 1984)


Ikonični zlobec Freddy Krueger ubija najstnike prek sanj. Režiser Wes Caven je za Vulture povedal, da je ideja za grozljivko izhajala iz članka o kamboških beguncih, kjer je sin doživljal grozne nočne more. “Staršem je rekel, da se boji zaspati, saj ga bo ulovila tista stvari, ki ga lovi, zato je več dni poskušal ostati buden. Ko je končno zaspal, so starši mislili, da je krize konec. Nato so slišali krike sredi noči. Ko so prišli k njemu, je bil mrtev. Umrl je sredi nočne more. To je bil mladenič, ki je videl grozo, ki so jo starejši zanikali. To je postala osrednja nit More v Ulici brestov.”

Dahmer (2002)


Jeremy Renner je upodobil zloglasnega serijskega morilca v tej grozljivi biografiji, ki vključuje izmišljene različice več Dahmerjevih žrtev. Dahmer, znan tudi kot ‘kanibal iz Milwaukeeja’, je vzel življenje 17 dečkov in moških.

Smrtonosna dvojčka (Dead Ringers, 1988)


V filmu Davida Cronenberga Jeremy Irons upodobi dvojčka ginekologa, ki sta popolnoma zapletla stvari s svojimi pacienti in na koncu skupaj umreta. Cronenberg je film posnel po romanu Barija Wooda in Jacka Geaslanda Twins, ki ga je navdihnilo življenje resničnih dvojčkov ginekologov, ki sta uživala v “zamenjavi, da bi pretentala svoje paciente” in ki sta se na koncu “predala trdim drogam in se popolnoma izolirala”.

Reši nas hudega (Deliver Us From Evil, 2014)


Film sledi policaju in duhovniku, ki združita moči, da bi se borila proti nadnaravnemu. Film temelji na spominih samooklicanega “demonologa” Ralpha Sarchieja, Beware the Night, v katerih pripoveduje domnevno resnične zgodbe, kot je na primer ta, da se je znašel “v navzočnosti enega najnevarnejših hudičev”, ki je obsedel žensko.

Poltergeist (1982)


V Poltergeistu družinski dom okupirajo duhovi, ki ugrabijo eno od hčera. Film so navdihnili nerazložljivi dogodki, kot so glasni pokajoči zvoki in premikanje predmetov, ki so se dogajali družini Hermann leta 1958 v New Yorku.

Psiho (Psycho, 1960)


Eden ključnih fimov Alfreda Hitchcocka prikazuje žensko, ki ponaverja denar njenega delodajalca, nato pa zbeži v skrivnostni hotel, kjer jo umori moški, ki ta hotel vodi (Norman Bates). Lik Normana naj bi temeljil na Edu Geinu iz Wisconsina, ki je bil v 50. letih prejšnjega stoletja obsojen za en umor, osumljen je bil še za druge. Prav tako je ropal grobove in pristojni organi so v njegovem domu našli sklede iz človeških lobanj ter senčnik svetilke iz človeške kože.

Krik (Scream, 1996)


Slasher, klasika iz 90. let prejšnjega stoletja, uporablja črni humor, da tako pove zgodbo o skupini najstnikov in skrivnostnem morilcu, znanemu kot Ghostface. A resnična zgodba ni nič kaj smešna. Film je navdihnil Gainesville Ripper (pravo ime je Danny Rolling), ki je na Floridi v treh dneh z nožem umoril pet najstnikov.

Amityville: Hiša groze (The Amityville Horror, 1979)


Mladi par kupi hišo v Amityvillu v New Yorku in izkaže se, da v hiši straši nadnaravno zlo. V resničnem življenju se je družina Lutz preselila v Amityville leta 1975, leto po tem, ko je Ronald DeFeo Jr. tam umoril 6 članov družine. Lutzovi so se iz hiše izselili po 28 dneh, navajali pa so čudne vonjave, zvoke, želatinaste kapljice in druge zastrašujoče pojave.

Priklicano zlo (The Conjuring, 2013)


Patrick Wilson in Vera Farminga upodobita lovca na duhove, ki pomagata družini na kmetiji iz 18. stoletja, kjer straši. Lovca Ed in Lorraine Warren sta tudi v resnici obstajala,  družina Perron pa je družina, ki sta ji pomagala. Lorraine je bila svetovalka pri filmu in je vztrajala, da se je večina nadnaravnih grozot tudi v resnici zgodila, enako je trdila tudi ena izmed hčera Andrea Perron, ki je upodobljena v filmu. V USA Today se je spomnila jeznega duha po menu Bathseheba: “Kdorkoli je že bil ta duh, sebe je imela za gospodarja v hiši in zaničevala je konkurenco, ki je bila moja mama.”

Annabelle (2014)


Grozljiva porcelanasta lutka dobi svojo priložnost v tej izpeljanki iz Priklicanega zla. Duhovnih Warrens je trdil, da je tudi v resnici obstajala lutka Raggedy Ann, ki se je sama premikala in puščala strašljiva sporočila, na katerih je na primer pisalo “Pomagajte nam.” Ženska, ki je to lutko imela v lasti, je kontaktirala medij, ki je trdil, da je lutko posedovalo sedemletno dekle Annabelle, ki je tam umrlo.

Druge grozljivke, ki naj bi bile posnete po resnični zgodbi:

 • Soba zla (The Disappointments Room, 2016)
 • Hudič v Emily Rose (The Exorcism of Emily Rose, 2005)
 • Izganjalec hudiča (The Exorcist, 1979)
 • The Girl Next Door (2007)
 • The Haunting in Connecticut (2009)
 • Hribi imajo oči (The Hills Have Eyes, 1977 in 2006)
 • The Possession (2012)
 • Obred (The Rite, 2011)
 • The Sacrament (2013)
 • Izžarevanje (The Shining, 1980)
 • Ko jagenjčki obmolknejo (The Silence of the Lambs, 1991)
 • Tujci (The Strangers, 2008)
 • Teksaški pokol z motorno žago (The Texas Chainsaw Massacre, 1974 in 2003)
 • The Town That Dreaded Sundown (1976 in 2014)
 • Veronica (2018)
 • Winchester (2018)