Genske mutacije so med drugim tudi posledica evolucije. To pomeni, da so se zgodile zato, da bi lahko mi dlje preživeli in se razmnoževali. To so 4 najpogostejše genske mutacije, za katere najbrž sploh ne veš, da jih imaš.

Genske mutacije, za katere najbrž nisi vedel, da jih sploh imaš:

Modre oči

Nekoč so imeli vsi ljudje rjave oči. Mutacija v genu HERC2 je pred približno 6000 ali 8000 leti povzročila blokado rjavega pigmenta. Danes ima nekje 8 odstotkov svetovne populacije modre oči in vsi imajo skupnega prednika: moško okostje, najdeno v Španiji, staro približno 7000 let.

Modre oči so posledica mutacije.

Zmožnost prebavljanja laktoze

Večina sesalcev neha piti mleko, ko nekoliko odraste, in odrasli sesalci ga težje prebavljajo, saj se encim, ki skrbi za to, upočasni. A ne pri ljudeh. Temu sicer  ni bilo vedno tako – zgodilo se je pred okoli 10 tisoč leti, nekje na območju Turčije.

To, da lahko pijemo mleko celo življenje, je posledica mutacije.

Rdeči lasje

Ta čudovita barva las izhaja iz mutacije v enem samem genu MC1R. Imajo ga približno 4 odstotki svetovne populacije, predvsem v severni Evropi. Nezaželen stranski učinek te mutacije so različni pragi bolečine. Rdečelasi imajo tako nižji prag za toplotne bolečine (na primer opekline), toda višji prag za druge oblike bolečin, kot so na primer električni udarci.

Tudi tvoji naravni rdeči lasje so posledica mutacije.

Manko modrostnih zob

Modrostni zobje niso vedno ‘privilegij’ sodobne družbe. Ko so se ljudje razvijali, so se naši možgani večali, kar je zahtevalo ožjo čeljust. V vsaki čeljusti torej ni bilo prostora za modrostne zobe, kar je povzročilo veliko bolečine in okužbe. Na srečo se je pred približno 400 tisoč leti zgodila mutacija, ki je preprečila rast modrostnih zob. Danes si to deli 25 odstotkov Evropejcev, 40 odstotkov Azijcev in 45 odstotkov Eskimov.

Da danes ne greš skozi bolečine in okužbe, se lahko zahvališ mutaciji.

Več informacij: 4 GENSKE MUTACIJE, ZA KATERE NAJBRŽ NISI VEDEL, DA JIH SPLOH IMAŠ