V spokojnem stanovanjskem naselju Svetelka, ki leži sredi valovitih gričev severovzhodno od Dramelj, se nahaja idilična hiša Matul. Lega kraja popolnoma prevzame s svojo zeleno barvo in vesoljno tišino. Idilična hiša v gričevnati pokrajini je last arhitekta Boštjana Matula, tako je prav vsak detajl skrbno načrtovan in izbran.

Hiša Matul ta hip sama uživa vse premoženje zelene pokrajine naselja Svetelka. Ker gre za domovanje arhitekta, Boštjana Matula, ni nič prepuščeno naključju. Orientacija, porazdelitev osnovnih volumnov in izpeljava detajlov – vse je skrbno načrtovano in izbrano. O tem prepriča prvi stik. Udobje je na prvem mestu, ali z drugimi besedami: prostora za neudobje enostavno ni.

PREBERITE ŠE: Moderna hiša Toro Canyon House je hiša za užitkarje!

Idilična hiša Matul

Idilična hiša Matul

Idilična hiša v gričevnati pokrajini domala nima hodnikov. Estetski in minimalistično opremljen osrednji stanovanjski prostor je predvsem iz lesa in stekla, ki ponuja sanjski pogled na okoliške hribe. Tu je moč popolno preživljati prosti čas z vso družino. Dnevni prostor in kuhinjo loči kubus s sodobnim kaminom.

Stopnice prebivalca in obiskovalca popeljejo v zgornjo etažo, kjer so spalnica, otroška soba, kopalnica in bralni kotiček. Posebej zanimiv je tudi “okenski” detajl, ki omogoča vstop svetlobe in pogled v nadvse ljubko otroško sobo. Kopalnica in spalnica sta povezani in gledata na vzhod.

Zanemarljiva ni niti zunanjost zgradbe, ki je ravno tako kot notranjost okusno urejena. Nadstrešnica za vozila, ki stoji ločeno od hiše, je vzdolž lokalne ceste in predstavlja uverturo bivalnemu delu. Vrt s kamnitimi stopnicami in kuriščem, lepa pot, ki s premišljeno zasaditvijo dreves vodi do vhoda, in velik atrij, ki množično privablja poglede radovednežev. Bi tudi vi živeli v njej?

Ogled galerije – hiša Matul