Gotovo že veste, da je banana odličen prigrizek pred vadbo in da je piščanec na žaru odličen prigrizek za po vadbi, saj pomaga obnavljati mišice. Kakšni hrani pa se je pred vadbo dobro izogibati? Katera hrana vadbo otežuje? Tukaj je hrana, ki je pred vadbo ne smemo jesti.

Hrana, ki je pred vadbo ne smemo jesti:

Proteinske ploščice

Večina proteinskih ploščic vsebuje sladkor, kar povzroči predčasno utrujenost in občutek počasnosti sredi vadbe. Če nimate kaj drugega pri roki, se vsaj prepričajte, da je razmerje med sladkorji in beljakovinami 1:1.

Listnata zelenjava

Listnata zelenjava je bogata z vlakninami, kar je načeloma super, a nekoliko manj super pred vadbo, saj lahko povzroči napihnjenost in vetrove. Za pest listnate zelenjave lahko pred vadbo zmešate v smuti in tako omogočite lažje prebavljanje.

Avokado

Enako velja za druge dobre maščobe, kot so olivno olje in oreščki. Ker se počasi prebavljajo, bo vaše telo za dobavo krvi tekmovalo samo s sabo, kar lahko privede do krčev med vadbo. Bolje je, da si zdrave maščobe privoščite po jutranji vadbi, da dobite nazaj v telo hranilne snovi.

PREBERITE ŠE: Recept: nizkohidratni cvetačni polpeti z jajci

Pred vadbo se moramo izogibati tudi proteinskih ploščic.

Pred vadbo se moramo izogibati tudi proteinskih ploščic.

Humus

Enako velja za druge omake in namaze, kjer so osnova stročnice. Ker gre za kompleksne ogljikove hidrate, kot je listnata zelenjava, se počasi prebavljajo ter povzročajo vetrove in napihnjenost.

Karkoli pekočega

Pekoča hrana ali hrana z zelo aromatičnim okusom se težko prebavlja in lahko povzroči zgago in prebavne motnje.

Karkoli ocvrtega

Ocvrta hrana ima visoko vsebnost maščobe in soli, kar ne povzroča le lenobnega občutka, ampak telo tudi dehidrira.

Športni napitki

Čeprav ti napitki vsebujejo nekatere vitamine in elektrolite, imajo tudi veliko sladkorja. Raje se odločite za navadno vodo, po športnih napitkih pa posezite takrat, ko intenzivno vadite več kot eno uro.