Kaj smo naredili narobe, ko nam ne uspe pripraviti dobre pice?

Pripraviti dober kos pice ni lahko, a tu so nasveti newyorškega kuharskega mojstra Franka Pinella, ki je najbolj znan po pripravi okusnih pic v restavraciji Best pizza. Skrivnost je v petih stvareh, na katere morate biti pozorni, če želite dobiti najbolj slastno pico.

Testo

Najbolje je, da pripravite standardno velikost pice, ki jo razrežete na osem rezin, pravi Pinello.

Omaka

Nekaj časa so vsi uporabljali paradižnike iz San Marzana iz Italije. Pinello pravi, da se trudijo ostati blizu ‘pica kulturi’, zato uporabljajo italijanske paradižnike, a izdelujejo ameriško pico. Lahko poskušate pripraviti belo omako brez paradižnikov, in sicer potrebujete ricotto, karamelizirano čebulo in sezamova semena. Še posebej je dobra, če imate radi sir, pravi Pinello.

Sir

Dobra mocarela bo vedno naredila pico boljšo, pravi Pinello. Ta pripravlja domačo mocarelo, ki jo je težko narediti, a z njo lažje ‘upravlja’, saj mu domača priprava omogoča nadzor nad slanostjo in vlago. Pomembna stvar, ki si jo je treba zapomniti glede razmerij, ko stvari polagate na pico, je, da se morajo čutiti vsi okusi, nadaljuje. Omaka in skorja sta ključnega pomena, saj ne želite, da kakšna izmed teh sestavin prevladuje. Veliko picerij uporablja preveč sira, a če ga imate radi, ga lahko vedno dodate, zato ni treba pretiravati.

Dodatki

Pinello je tradicionalist, saj ima rad znane dodatke, kot so feferoni, gobe, sardele … Kuharji danes krasijo pice z različnimi sestavinami, ki jih tudi on rad pokusi, a se raje drži preverjenih sestavin in okusov. Pred nekaj leti je bil priljubljen pikanten med, ki ga sploh ni zanimal, potem pa mu je postal zares všeč. Zdi se mu, da je trenutno ananas najbolj kontroverzen dodatek, v Miamiju pa je tudi odprl picerijo in pica z ananasom je najbolj prodajana.

Izkušnja

Pinello pravi, da mu je všeč, da je pica za mlade, stare, bogate, revne. Dostopna je čisto vsem. Pomembna pa je, kot pravi, tudi izkušnja. Rad gre v lokalno picerijo, kjer naroči rezino, se na poti nekje usede, medtem pa zapravi le pet dolarjev. Pri pici najbolj ljubi to preprosto izkušnjo, saj se jo lahko je kjerkoli, kakorkoli in kadarkoli.