Raziskovalci Univerze Ohio State so odkrili posamezne komponente, ki sestavljajo učinkovito opravičilo. V dveh raziskavah – v prvi je sodelovalo 333 odraslih, v drugi 422 dodiplomskih študentov – so bili udeleženci povabljeni k branju scenarija, ki govori o vodji računovodskega oddelka. Ta zaposluje nove sodelavce, ki se soočajo z nekim zahtevnim vprašanjem. Ob tem se morajo mimogrede opravičiti z izjavo, ki vsebuje več različnih komponent. In to so najboljše poti, kako se opravičiti!

Tole vam bo pomagalo, da se izognete spanju na kavču. Zgrabite pisalo, kajti spodnje načine opravičevanja si boste želeli zapomniti za zmeraj. To so najboljše poti, kako se opravičiti:

Izraz obžalovanja

Vsako dobro opravičilo mora vključevati močan element, ki izraža obžalovanje in ki potrjuje zavedanje, da je šlo nekaj zelo narobe.

Pojasnite, kje se je zalomilo

Razlaga, kaj je šlo narobe, vam bo pomagala biti popolnoma prepričljivi pri opravičevanju. Na ta način se boste opravičili za pravo stvar.

Priznanje odgovornosti

“Naše ugotovitve so pokazale, da je najpomembnejša komponenta v opravičilu priznanje odgovornosti. Recite denimo, da je vaša krivda, da ste naredili napako,” je povedal vodja študije Roy Lewicki.

To je to! Vaše opravičilo ne bo popolno brez priznanja krivde za napako.

PREBERITE ŠE: Stvari, ki jih ne bi nikoli smeli napisati v SMS

Žal mi je …

“Oprosti.” Saj veste, povejte in to tudi mislite.

Poskrbite, da storjeno napako popravite

Naslednji zelo pomemben del opravičila je, če primer to dopušča, ponudba, da se za storjeno napako odkupite.

Mi oprostiš?

Prosite osebo, da vam oprosti napako. To je tisti zadnji učinkovit element opravičila, o katerem poročajo raziskovalci študije. Pomaga, če ga vključite, a nič ne bo narobe, če ga izpustite.