Einsteinova uganka je logična uganka, ki naj bi jo domnevno v mladih letih napisal ta slavni nemški fizik in matematik. Druga različica pravi, da je delo angleškega pisatelja Lewisa Carrola. Resnica je, da ni dokaza, da bi jo napisal eden ali drugi, kar pa ne spremeni dejstva, da obstaja. Za namen boljše prepoznavnosti se jo je prijel vzdevek Einsteinova uganka in o njej kroži mit, da jo lahko rešita le 2 odstotka svetovne populacije. Tudi to ne drži povsem, le toliko jo je bojda sposobno rešiti v manj kot 15 minutah. Ste vi tisti, ki sodite mednje in veste kdo ima ribo? Poskusite in preverite!

PREBERITE ŠE: Matematična uganka, ki je obnorela internet. Jo rešiš?

Vaša naloga kot reševalca je, da ugotovite kdo ima ribo s tem ko povežete lastnosti iz zgodbe, ki sodijo skupaj. Če vam je ne uspe razvozlati ali pa vas mine potrpljenje, si oglejte spodnji video posnetek, ki vas vodi do odgovora.

Einsteinova uganka:

Imamo pet hiš in vsaka je v drugi barvi. V vsaki je oseba druge narodnosti. Teh pet lastnikov pije vsak svojo vrsto pijač, kadi svojo znamko cigaret in ima svojega hišnega ljubljenčka. Vsaka od lastnosti (torej narodnost, barva hiše, znamka cigaret, pijača in žival) se zatorej pojavi natanko enkrat.

 1. Britanec živi v rdeči hiši.
 2. Šved ima psa.
 3. Danec pije čaj.
 4. Zelena hiša je levo poleg bele hiše.
 5. Lastnik zelene hiše pije kavo.
 6. Lastnik ptiča kadi Pall Mall.
 7. Lastnik rumene hiše kadi Dunhill.
 8. Lastnik srednje hiše pije mleko.
 9. Norvežan živi v prvi hiši.
 10. Oseba, ki kadi Blend, živi poleg lastnika mačke.
 11. Lastnik konja živi poleg kadilca znamke Dunhill.
 12. Kadilec znamke Bluemaster pije pivo.
 13. Nemec kadi Prince.
 14. Norvežan živi poleg modre hiše.
 15. Oseba, ki kadi Blend ima, soseda, ki pije vodo.

Veste, kdo ima ribo?