Keltsko leto je razdeljeno na 13 lunarnih mesecev, pri čemer je vsakemu mesecu dodeljena žival (in drevo), ki ima posebne magične lastnosti. Katere so vaše in kaj ste vi po keltskem horoskopu?

Že od nastanka sveta je človek slavil naravo in jo vključeval v vsakodnevno življenje. In Kelti niso bili nobena izjema – opazovali so svoje okolje in znake, ki so jih opozarjali na dobro in zlo ter jim pomagali pri sprejemanju odločitev.

Podobno kot v naši tradiciji so tudi Kelti oblikovali horoskop, pri katerem je bilo leto razdeljeno na 13 lunarnih mesecev. Vsakemu mesecu je dodeljena žival (in drevo), katere magične lastnostni izhajajo iz starodavne abecede, imenovane Ogamska pisava (keltski bog poezije, znan tudi kot Herkules).

S preučevanjem keltskega horoskopa in njegovega pomena se lahko ponovno povežete z Naravo in mitologijo, ki pojasnjujeta skrite pomene, povezane z vašim življenjem.

Svete živali so v keltski kulturi superiorna bitja, saj je bila povezava med plemenom in živalmi tako močna, da so Kelti verjeli, da so določeni člani njihove skupnosti potomci živali ali živalski duhovi.

KAJ STE PO KELTSKEM HOROSKOPU?

JELEN (od 24. decembra do 20. januarja)

PLEMENIT in PRAVIČEN

Zaradi ponosa, moči in elegantnosti, ki jih v sebi nosi, velja jelen za kralja gozdu, ki prevzema tudi vodstveno vlogo. Oseba, ki je rojena v znaku jelena, je plemenita in zelo dostojanstvena. Takšen pogled na življenje izhaja iz visokih idealov, plemenitih ciljev in pravičnosti, ki jelena tudi motivirajo. Njegova vizija je tako močna, da bo pretrpel najtežje razmere, le da doseže cilj. Vendar bo še zmeraj ostal potrpežljiv. Jelen je zaupanja vreden prijatelj, zaščitnik družine in oseb, na katere se lahko vedno obrne.

Najbolje se razume z labodom in volkom.

MAČKA (od 21. januarja do 17. februarja)

ČUTNA in NAGAJIVA

Zaradi svoje spretnosti mačka simbolizira intelekt. Raziskuje svet okoli sebe, a se kljub temu drži zase. Sposobnost opazovanja in odprtoumnost sta njeni objektivni in nepogrešljivi lastnosti, ko gre za presojanje. Mačka je modra in bo vedno ponudila svež pogled na svet. Ljudje jo imajo radi zaradi njene dobronamernosti in nežnega srca. Dobro tudi svetuje, je nežna in zanimiva družba, s katero vam nikoli ni dolgčas.

Najbolje se razume z metuljem in morskim konjičkom.

Zaradi svoje spretnosti mačka simbolizira intelekt.

KAČA (od 18. februarja do 17. marca)

MODRA in RADOVEDNA

Kača velja za radovedno bitje, ki je komunikativno in polno energije. Nenehno išče nova spoznanja, ki ji bodo ponudila boljše razumevanje življenja. Modra je in veliko ve, zato je zelo prepričljiva govorka, ki verjame v svoja stališča. Stvari, ki jo veselijo, počne s strastjo, zato dobro ve, kako motivirati druge ljudi. Radovedna je, zato se dobro znajde v vseh situacijah, zaradi svoje nemirne energije pa je izjemno nepredvidljiva. Ljudje imajo radi njeno šarmantnost, spontanost in sposobnost prepričevanja, saj se želijo nanjo obrniti vsakič, ko potrebujejo spodbudo.

Najbolje se razume z morskim konjičkom in konjem.

LISICA (od 18. marca do 15. aprila)

VESELA in IZNAJDLJIVA

Lisica je nabita s pozitivno energijo in pametjo, zato je izjemno neukrotljiva. Za njo je življenje igra, ki nudi sladke nagrade. Na življenje gleda pozitivno in velja za veselo osebo, ki se rada šali. Njen duh je neuničljiv tudi v trenutkih, ko ji življenje ni naklonjeno. Očarala vas bo z odlično retoriko in pozitivnostjo. Zelo je zvesta, praktična in iznajdljiva.

Najbolje se razume z lososom in konjem.

Lisica je polna energije in “pameti”, zato je neukrotljiva.

BIK (od 15. aprila do 12. maja)

OBČUTLJIV in VZTRAJEN

Bik poseduje vrojeno eleganco in izjemen okus za lepe stvari. Oddaja sproščeno energijo, ki izvira iz njegove stabilne in močne naravi. Nanj se boste obrnili vsakič, ko imate težavo, ker bo razumno in iskreno skušal svetovati, posebej ko gre za ljubezenske težave. Bik je zaupanja vreden prijatelj, ki zna čuvati skrivnosti. Ker je zelo intuitiven in občutljiv, se pogosto zgodi, da težko nadzoruje čustva. Uspeh v življenju bo dosegel s svojo vztrajnostjo.

Najbolje se razume z lososom in metuljem.

MORSKI KONJIČEK (od 13. maja od 9. junija)

OSTROUMEN in RADODAREN

Zaradi ostrega uma in iznajdljivosti si želite družbo morskega konjička, saj je dober svetovalec in zaveznik, ki je tu za vas v vsaki življenjski situaciji. Vedno ima ustvarjalne rešitve, je spontan, prilagodljiv, pameten in odlično pomni stvari. Ne dopušča, da ga ljudje ovirajo. Odgovoren je in samostojen. Rad ima, ko mu ljudje odprto pokažejo ljubezen in naklonjenost.

Najbolje se razume z mačko in kačo.

Morski konjiček pleše ples življenja in ne dopušča, da ga ljudje ovirajo.

STRŽEK (od 10. junija do 7. julija)

OČARLJIV

Stržek velja za odgovorno osebo in je dober zaščitnik. Pogumen je in se bo soočil z vsemi izzivi tudi takrat, ko nastopi največja nevihta. Vedno bo našel način, kako dobiti tisto, kar si zasluži. Četudi gre za drobno žival, ima stržek močan glas – s svojimi stališči in moralno integriteto se bo boril za vse ljudi. Njegov odprt um in pozitivnost sta glavna razloga, zakaj ga imajo ljudje radi.

Najbolje se razume s sokolom in lisico.

KONJ (od 8. julija do 4. avgusta)

VELIKODUŠEN in ZAUPANJA VREDEN

Veličastna pojavnost te plemenite živali se najbolj opazi v njeni avtoriteti. Konj ima številne talente, ki jih tudi samozavesto razkazuje. Zelo dober je v načrtovanju in taktiziranju, strastno se bori tudi za svoje cilje. Zelo mu je pomembno, da dobi priznanje za svoj trud. Velikodušen je do tistih, ki jih ima rad, je tudi resnicoljuben in dostojanstven.

Najbolje se razume z labodom in kačo.

LOSOS (od 5. avgusta do 1. septembra)

ZABAVLJAČ in CILJNO USMERJEN

Losos je znan po tem, da ima nagon, da plava proti toku. Oseba, ki je rojena v tem znamenju, sledi klicu svojega srca. Četudi je ta klic morda nenavaden in težko uresničljiv, ima losos jasno začrtano življenjsko pot. Impulziven je, zato nenehno išče notranji mir, iz katerega se rodijo številne ideje. Ljudi navdušuje z vztrajnostjo in domišljijo.

Najbolje se razume z bikom in volkom.

LABOD (od 2. septembra do 29. septembra)

DRUŽABEN in GOSTOBESEDEN

Labod je elegantna žival aristokratske drže. In takšne so tudi osebnostne lastnosti osebe, rojene v tem znamenju. Labod ima visoke standarde in je izbirčen. Njegov okus je poseben, zato rad plava v krogu ljudi, ki so na isti valovni dolžini, kot je on. Hitro se vklopi v mrežo ljudi,  je dober organizator in najbolj izstopa na poslovnem področju. Četudi nekateri menijo, da je hladen, se v notranjosti njegove duše skriva strast.

Najbolje se razume z jelenom in konjem.

Labod ima visoke standarde in je izbirčen.

METULJ (od 30. septembra do 27. oktobra)

VEČNO ZALJUBLJEN

Krhek in nežen metulj je prikupno bitje, ki je neukrotljivo, saj nenehno leta s cveta na cvet. Keltski horoskop ga opisuje kot žival, ki je ni mogoče ustaviti. Družaben je in vedno zaljubljen, zato neprestano išče nove vsebine, ki bodo poganjale njegov radovedni um. Metulj s svojimi dejanji dokazuje, da je življenje lahko dobro in enostavno. Z vedrino in privlačnostjo bo vnesel veselje v življenje mnogih ljudi.

Najbolje se razume z mačko in bikom.

VOLK (od 28. oktobra do 24. novembra)

PRAVIČEN in ČASTEN

Volk je žival, ki ima osupljivo notranjo moč. Poganja ga občutek, da imajo stvari namen, saj ve, česa si želi in ni pripravljen na kompromise. Izzivi ga pozitivno vznemirjajo, pripravljen se je boriti tudi v situacijah, ki so zanj lahko tudi usodne. Ni ga strah izbrati težjo pot, saj bo storil čisto vse, da dokaže svoje stališče. Ob njem boste imeli občutek varnosti in zaščite.

Najbolje se razume z jelenom in losom.

Volk je žival, ki ima osupljivo notranjo moč.

SOKOL (od 25. novembra do 23. decembra)

IMPULZIVEN in NEUSTRAŠEN

Sokol ima širok pogled na življenje, saj je ostroumen opazovalec, ki se rad zanaša na svoje instinkte. Ima dobro koncentracijo, je prodoren in brez zadržkov, zato bo naredil čisto vse, da doseže cilj. Sokol je tudi impulziven, zato bo nemudoma odnehal od stvari, osebe ali situacije, ki ga ne zanima. Ceni svobodo in rad navdušuje druge ljudi.

Najbolje se razume z lisico in stržkom.