Način, na katerega posnanemo fotografijo, pove veliko o nas. Obstajali naj bi trije tipi oseb, ki delijo selfije. In kateri si ti?

Na Brigham Young University je pet študentov raziskovalcev izvedlo raziskavo o tem kulturnem fenomenu. Uspeli jim je dokazati, da selfie presega meje samoobsedenosti, saj je pomembno orodje za dokumentiranje današnje družbe.

V študiji je sodelovalo 46 ljudi, ki so po pomembnosti razvrščali svoje razloge oziroma motivacijo za selfije. Te je raziskovalna ekipa nato ovrednotila in tako so prišli do 3 tipov ljudi, ki delajo selfije.

PREBERITE ŠE: Selfiji znanih oseb v zadnjih 100 letih #selfie

Komunikator

Če delate selfije zavoljo ‘izobraževanja’ in vključujete svojo sledilce ter družino v spletni razpravi, potem ste verjetno komunikator. Raziskovalka Maureen Elinzano je pojasnila, da so taki ljudje naklonjeni dvosmerni komunikaciji. Lena Dunham, Lady Gaga ali Anne Hathaway svoje selfije nalagajo zato, da svoje sledilce spodbujajo ali pa opominjajo na pomembna vprašanja.

Avtobiograf

Avtobiografi ste tisti, ki vidite selfije kot ključno orodje, s katerim beležite pomembne dogodke – tak primer je na primer Rick Mastracchio, ki je v letu 2014 posnel epski selfie v vesolju. Raziskovalci poudarjajo, da v nasprotju s komunikatorji ne iščete nujno povratnih informacij in sodelovanja, čeprav še vedno želite, da vaše fotografije vidijo tudi drugi.

Avtobiograf Rick Mastracchio

Samopromotor

Raziskovalka Harper Anderson pravi, da je ta skupina pravzaprav najmanjša. Samopromotorji radi dokumentirajo vsako stvar v svojem življenju in upajo, da bodo sebe in svoje zgodbe predstavili v čim bolj pozitivni luči.