Zakaj se s takšno odločnostjo v trgovine odpravimo takoj, ko imamo v svojih denarnicah nekaj več denarja? Z vsakim nakupom se namreč počutimo nekoliko srečnejši, čez nekaj dni pa se sreča razblini. Kaj je torej tisto, kar nas resnično osrečuje? Očitno so to potovanja, ki so vredna veliko več, kot pa katerakoli druga materialna dobrina.

Izkazalo se je, da je glavna ovira za srečo prilagoditev. Takoj, ko nekaj kupimo in to postane navadno in nezanimivo, stopnja zadovoljstva pade, in tako smo prisiljeni, da ponovno opravimo nakup. In to se vedno znova ponavlja.
Raziskovalci na Cornell University so našli nov način, da končno prekinemo ta škodljivi začarani krog. Thomas Gilovich, profesor psihologije, je dokazal, da občutimo enako stopnjo sreče, ko si kupimo nekaj, kar si želimo, in ko potujemo. In kar je najpomembnejše je to, da sreča, ki izhaja iz nakupa, čez čas usahne, spomini na potovanje pa nas še dolgo napajajo s hormoni sreče.

PREBERITE ŠE: Kako biti srečen v službi? 6 korakov do sreče na delovnem mestu!

Spomin na naša potovanja nas navdaja s srečo.

Spomin na naša potovanja nas navdaja s srečo.

Udejstvovanje na različnih neobičajnih dogodkih, kot so potovanja, učenje novih spretnosti, celo ekstremni športi – vse to je odličen vir sreče za vsakogar izmed nas. Nova naprava ali pa celo nov avto bo čez čas postal nekaj popolnoma običajnega in starega. Vsak nov spomin pa bo po drugi strani pravi vir sreče, ki bo ostal z nami celo življenje.